14 липня: чому цього дня потрібно варити варення?

Церковний календар:

14 липня вшановують братів Косьми і Даміана. Ці святі були лікарями й жили в другій половині ІІІ-го, початку ІVстоліття. Вони безкоштовно лікували як людей так і тварин, за що й були названі «безсеребрениками». Дивлячись на їхнє праведне життя, чимало римлян навернулося до християнської віри. Але знайшлися заздрісники, які оббрехали Косьму і Даміана, а потім і вбили їх. Цим святим моляться під час різних хвороб, під час несправедливих звинувачень, а ще про дарування здібностей до навчання.

День святих Кузьми і Дем’яна, або як казали в народі Козьми-Дем’яна (Кузьмодем’яна) відзначали двічі на рік: у липні та в листопаді. З липневих Кузьмодем’янок очікували початку по-справжньому літньої спеки, «полудня літа». Для українських селян ця пора була й дійсно «гаряча», адже всюди потрібні руки: і в полі, і на городі. «Хочеш добра наживати – мусиш раніше вставати», — казали наші пращури.

У народі 14 липня було пов’язано з посиденьками. Незважаючи на спекотні жнива, жінки в цей день встигали не тільки попрацювати, але і відзначити своє свято — Літні Кузьминки. Жінки і дівчата збиралися на бенкети, варили кашу. Застілля супроводжувалося піснями, обміном корисними порадами і розмовами.

Народні прикмети 14 липня

  • Якщо в цей день прополоти город, то бур’янів довго не буде.
  • Зірки дуже яскраво мерехтять 14 липня на нічному небі, а вранці видно хмари – буде сильна гроза.
  • Якщо цього дня зварити варення, воно довго не псуватиметься і матиме гарний смак

Іменинники сьогодні Ангеліна, Аркадій, Олексій.

Источник

Новости Украины