Артистів-колаборантів херсонського театру звільнили, але позбавити звання не можуть

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фото: Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім.М.Куліша

Артистів-колаборантів Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша звільнили ще в червні. А позбавити звання "Народний артист України", "Заслужений артист України", "Заслужений діяч" та "Заслужений працівник", поки не можемо, бо немає закону, розповів Суспільному генеральний директор — художній керівник театру Олександр Книга.

За його словами, 23 із 250 працівників Херсонського обласного академічного театру ім. Куліша виявились колаборантами.

"Коли зрада стала очевидна усіх їх відсторонили від роботи і припинили виплачувати заробітну плату і доплати. Одразу підняли питання позбавити звання з Ружени Рубльової, Євгена Гамаюнова, Ірини Бордюг, Олега Натяжного та Валерія Шелудька державних нагород", — розказав Олександр Книга.

За роз‘ясненням як це законно зробити, адміністрація театру звернулась до юриста та отримали відповідь, що такого закону немає.

"Зараз немає закону, щоб їх позбавити почесного звання. Особисто я не можу їх позбавити. У державі так виписаний указ про нагороди, що нагородили людину і це довічно. Позбавити може тільки суд або треба мати закон. Депутати наче подали на розгляд закон, який передбачає, що можна позбавити звання та інше. Спочатку треба, щоб по них буда заведена кримінальна справа по, тому що вони колаборанти. Потім суд розглядає, враховуючи їх вину, має це звання зняти. Це тривалий процес", — каже директор театру.

Фото: Олександр Книга/Facebook

Фото: Олександр Книга/Facebook

Що відомо

  • 23 березня російські військові заарештували директора Херсонського театру Олександра Книгу. У той же день Книга повернувся додому.
  • 29 травня російські військові та окупаційна влада призначили "нового" директора Херсонського обласного музично-драматичного театру. Ним став працівник закладу Валерій Шелудько.
  • У Херсоні окупаційна влада "перейменувала" обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша на "русский академический" та оголосила про набір працівників. При цьому готові брати просто "талановитих" людей без спеціальної освіти.
  • У Херсоні так звана "влада" призначила Народну артистку України Ружену Рубльову "директоркою" одразу двох музичних шкіл: №1 та №3.

Новости Украины