П’ять місяців життя в окупації — історія родини з Нової Каховки

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фото: Pexels

Родина новокаховчанки Олесі Жужі прожила в окупації 5 місяців. Своєю історією про життя в окупації, жінка поділилась з Суспільним.

70-річна мама Олесі тоді проживала в Шиловій Балці. 25 лютого до неї прийшли ще українські військові і сказали, або ховайтеся у підвал, або ідіть.

"Мама з моїм братом пішла в сусіднє село. Пішки. 11 кілометрів", — каже жінка.

У березні до Олесі біля магазину підійшли двоє російських військових та спитали: "Скажите, а почему на нас все смотрят, как на прокаженных?".

"Нас це питання в ступор поставило, але ми відповіли, що, по-перше, ми вас не кликали, по-друге, ви ходите з автоматами", — розповіла новокаховчанка.

Олеся розказала, що ніч з 11 не 12 червня запам'ятала на все життя. Тоді у Новій Каховці сталося влучання у склад боєкомплектів росіян, який був у 300 метрах від її дому.

"Здригався увесь дім. Здригалося все. Ми не встигли забігти в підвал, не встигли навіть вийти з квартири, були в коридорі. Я так ніколи не молилася і не боялася, як в той день", — каже жінка.

Через два місяці окупації зрозуміли, що все це надовго, говорить Олеся. Родина подала заявку на безплатний виїзд з Нової Каховки. Чекали два з половиною місяці. Коли виїжджали через сіру зону, боялися, що по них стрілятимуть.

"Коли ми вже побачили українських військових, у нас такий сплеск емоцій був! Ми знову плакали, ми їх обіймали. На польовій обочині збиралися квітки і дарували їм. Хлопці дуже були раді, дуже дякували. Дуже тепло нас зустріли", — згадує жінка.

Зараз родина новокаховчан переїхала до Одеси, намагаються облаштувати тут своє життя, але весь час слідкують уважно за тим, що відбувається на батьківщині, адже мріють повернутися додому.

Новости Украины