Без води, електрики та газу. Чому люди повертаються у Посад-Покровське та як облаштовують свій побут

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсонщина. Вказівник перед Посад-Покровським, 18 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Посад-Покровське – село на межі Херсонської та Миколаївської областей. Зараз тут відновлюють електрику фахівці Чернівціобленерго. Водо та газопостачання відсутнє. Із 940 будинків 450 зруйновані повністю, решта – частково. Проте пропри все, люди продовжують повертатись до села.

Херсонщина. Посад-Покровське, зруйнований внаслідок обстрілів РФ будинок, 18 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Наталя Чорна повернулася до Посад-Покровського одразу після звільнення Херсона. Будинок її родини повністю не зруйнований, але пошкоджений. А ось оселя брата згоріла повністю у березні минулого року. Зараз родина Наталі садить город та намагаються повернутись до звичайного життя.

"У нас раніше ж був вдома полив, труби лежали аж до кінця городу, колодязь у нас там турецький є. Але через те, що горів гараж, мотора немає, цей рік поливати не будемо, буде маленьке, то будем раді і за це", — розповіла жителька села

З села виїхали у березні 2022 року, тоді змушені були відпустити худобу.

"Приїхав син, коли звільнили Херсон. Каже, поїду подивлюся що там, а там корови посходилися до двору. Він зробив нам відео і каже, може тут є ваші корови. А там дійсно наші корови і телятка ще прийшли. І ми наступного дня поїхали, їдемо, нічого не боїмося", — згадує Наталя Чорна.

Херсонщина. Посад-Покровське, ремонт в обстріляній військами РФ амбулаторії, 18 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Коли повернулись, за словами Наталі, на подвір’ях та городах були снаряди. Зараз стало безпечніше. Приходили сапери, розмінували та поставили позначки у дворах, де були.

"Розмінували велику кількість уже будинків. Люди повертаються і кожного дня приходять, записуються до нас. Ми цей список передаємо рятівникам і вони йдуть на ту адресу і перевіряють її", — говорить заступниця старости Посад-Покровського Лариса Соколова.

Херсонщина. Посад-Покровське, місцеві жителі розвантажують баклажки з питною водою, 18 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Воду у селі люди беруть з колодязів, також є бочка із технічною водою. З питною допомагають благодійні організації.

"Тут один з пунктів, де ми надаємо допомогу у питній воді для місцевих громад. Наша організація Project Hope була тут на третій день після звільнення Херсона. І з того часу ми підтримуємо всі звільнені території своїми мобільними медичними бригадами, а також питною водою для місцевих", — розповів регіональний директор Project Hope Дорджио Трамбаторе.

На тиждень привозять по 2 баклажки очищеної води на кожного. Її привозять з Миколаєва.

Херсонщина. Посад-Покровське, фахівці відновлюють електропостачання до села, 18 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Під'єднати до електропостачання перших абонентів у Посад Покровському планують у травні. Зараз в селі працює лікарська амбулаторія, щотижня приїжджають медики з міжнародних організацій. Є пункт незламності, де розгорнули старлінк. Там діти можуть навчатись онлайн.

"Школу нашу розбомбили та дитсадок, сільраду, сільський будинок культури, обіцяють відбудувати, роблять проєкти і взагалі в мене мрія, щоб нам відбудували нове європейське село", — розповіла заступниця старости Лариса Соколова.

Що відомо

  • У Посад-Покровському на Херсонщині до повномасштабного вторгнення Росії проживали 2240 людей, під час війни залишалось до двадцяти. Нині жителі Посад-Покровського, які через обстріли втратили житло, можуть тимчасово переїхати до модульних будинків, які надала Шведська служба цивільного захисту.
  • У Посад-Покровському зруйнована інфраструктура та приватні будинки. Проте люди, які виїхали, повертаються аби відновити своє житло. Чи скоро відбудують Посад-Покровське дізнавалися кореспонденти Суспільного.
  • У селі Посад-Покровське на Херсонщині встановили 20 модульних будинків. Їх поставили в першу чергу пенсіонерам і людям, у яких повністю зруйноване житло.

Новости Украины