Більше 10 000 обстежень щільності кісток методом рентгенівської абсорбціометрії здійснили у Закарпатській обласній лікарні

.

Денситометр – це апарат, який дозволяє вимірювати щільність кісток методом рентгенівської абсорбціометрії. Він працює у рентгенодіагностичному відділенні Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака і є єдиним в області. З 2010 року і за цей час на ньому проведено понад 10 000 обстежень, повідомляється на сайті Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака

Показанням для денситометрії є різні захворювання не тільки кістково-суглобової системи, але й інших систем організму, розповідає завідувачка рентгенодіагностичного відділення Закарпатської обласної лікарні ім. А.Новака Надія Рошко.

«Це ендокринологічні, аутоімунні ревматологічні захворювання, захворювання нирок та захворювання посттравматичного стану. Люди старшого віку, після 50-ти років, мають потребу робити денситометрію для визначення такої хвороби, як остеопороз. Особливо, це стосується жінок в постменопаузальний період. У цей період, вони мають тенденцію до зниження щільності кісткової тканини та кальцію в кістках. Це і є показанням для проведення денситометрії», – зазначає Надія Рошко.
За словами Надії Йосипівни, остеопороз призводить до патологічних переломів різних відділів скелету. Для того, щоб попередити ці переломи, й проводиться денситометрія і призначається лікування.

«Променеве навантаження при цьому обстеженні –  невелике, тому серед протипоказань – тільки вагітність і лактація. Денситометрію може призначити як лікуючий лікар (ендокринолог, ревматолог), так і сімейний лікар. Обстеження на денситометрі триває близько 15-20 хвилин, результат готовий відразу», – каже Надія Рошко.

У Закарпатській обласній клінічній лікарні ім. А. Новака,  денситометрію можна зробити двома способами:   безкоштовно (при наявності електронного направлення від сімейного лікаря) та при самозверненні згідно з затвердженими тарифами медзакладу.

Новости Украины