«Будемо спостерігати за нею 10 днів». У лисиці, яку піймали у Кропивницькому, підозрюють сказ та кліщовий енцефаліт

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Лисиця, яку піймали у Кропивницькому, була агресивна, їй ввели заспокійливе. Фото: Суспільне Кропивницький

У лисиці, яка бігала в центрі міста, у Ковалівському парку й біля обласної філармонії, підозрюють дві хвороби – сказ та кліщовий енцефаліт.

Про це Суспільному розповів начальник ветеринарної райлікарні Віталій Тєльний. З його слів, лисиця була агресивна, їй ввели заспокійливе. Нині вона під наглядом лікарів.

"Будемо за нею спостерігати, годувати. Якщо вона протримається десять днів, з нею буде все добре, то ми відвеземо її у лісове господарство. Якщо ж тварина помре, то ми її доставимо в Кіровоградську державну лабораторію для проведення подальших досліджень".

У разі підтвердження сказу на вулицях Кропивницького, де бігала тварина, проведуть дезінфекцію.

"У лисиці слиновиділення, параліч нижньої щелепи, відсутність рефлексу ковтання, світлобоязнь та водобоязнь. Коли ми її ловили, вона хапалась за каміння. У неї була хитка хода, але потім вона швидко бігла. Були розлади нервової системи, велика кількість кліщів. Тому наразі говорити про те, що це був сказ, важко. У той же час рекомендуємо власникам, які гуляли з домашніми тваринами у тих місцях, що й лисиця, терміново звернутися у ветлікарню та щепити їх", – сказав Віталій Тєльний.

Коли в області фіксували останній випадок сказу

Епідситуація зі сказом у людей в Україні погіршується щороку, говорить головна санітарна лікарка Кіровоградщини Надія Оперчук. На це впливає воєнний стан, тому що дикі тварини мігрують з регіонів, де тривають бойові дії. Якщо у 2021 році сказ серед людей не реєструвався, то у 2022-му були два смертельні випадки на Житомирщині та Харківщині. З початку цього року померла одна людина.

Що стосується Кіровоградщини, то останній випадок був у 2019 році на той час у Петрівському районі (нині Олександрійський). Помер чоловік, його вкусила невакцинована домашня собака

"Після контакту з твариною треба звернутися за медичною допомогою, щоб запобігти розвиткові сказу, тому що він невиліковний, і у ста відсотках закінчується смертю. Своєчасне призначення і прийом повного курсу антирабічних щеплень, а це на сьогодні п'ять уколів, дає те, що потім людина не захворіє".

На Кіровоградщині вакцинацію проти сказу проводять всі центри первинної медико-санітарної допомоги. Для цього треба звернутися до лікаря-травматолога, у травмпункт або хірургічне відділення, де є вакцини та спеціалісти, які нададуть антирабічну допомогу.

"Торік до медзакладів області звернулися 1835 людей, 519 з них призначили курс щеплень. З початку 2024 року звернулися 294 жителі, сотні з них отримали вакцинацію".

Інкубаційний період від моменту ослизнення чи укусу і до проявів сказу у людей залежить від багатьох чинників, говорить Надія Оперчук. Зокрема, від місця, глибини укусу та їх кількості. Найнебезпечнішими ділянками тіла є обличчя. Після травмування твариною радить обов’язково звернутись до лікаря.

Новости Украины