Чи може розпад росії бути гарантією безпеки для України – розповів експерт

КИЇВ. 14 березня. УНН. Перемога України на полі бою може стати каталізатором внутрішніх процесів у росії, в тому числі і відокремлення народних республік. Гарантій, що ніхто не захоче потім вести загарбницькі війни, немає. Проте ризики цього значно менші. Про це в коментарі УНН розповів голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан.

Цитата

«Розпад росії однозначно стане, з одного боку, гарантією безпеки. А з іншого – це не виключає й ризиків, тому що розпад будь-якої держави – це завжди ризики. Проте для нас існування рф у в тих кордонах, що є на даний час – завжди загроза. Якщо ми хочемо цю загрозу подолати, то росію необхідно перетворити у низку національних держав. Зрештою, цьому квазі імперському утворенню в сучасному світі просто немає місця. А якщо це імперське утворення збережеться, то тенденція реваншизму буде наростати, а значить, що наша війна не припиниться, а просто відкладеться», – розповів Кузан.

Деталі

У разі розпаду росії, національні держави будуть зайняті налагодженням добросусідських відносин, внутрішньою відбудовою, створенням апарату влади, реалізацією внутрішніх спроможностей. Створення нестабільних ситуацій, як це зробила росія в Абхазії, Південній Осетії, Придністровʼї, на сході України, в Сирії не стоятиме на порядку денному в новостворених країнах.

Експерт зазначив, гарантій того, що ніхто не захоче повоювати та захопити нові території, ніхто не може надати. Проте, ризиків цього буде менше. Адже контроль та підзвітність для менших країн значно простіші, ніж для країни, що займає половину материка. А даний варіант більш вигідний для України.

«Кожна національна держава буде розуміти свій потенціал. Замість того, щоб погрожувати світу ядерним спадком від СРСР, вона буде реально прораховувати, як їй стати спроможною для свого існування. Крім того, давайте будемо чесні, що поєднує, для прикладу, Якутію і Дагестан? Нічого. Зараз їх поєднує лише кремлівська влада, яка їх зібрала і викачує ресурси, в тому числі і людські. Якщо їх перетворити на низку національних державних утворень, це будуть території для народів, що їх населяють, вони почнуть проходити процес трансформації, опікуватися своїми проблемами, а не думати над тим, кого закидати ракетами», – вважає Кузан.

Наша перемога якраз і може стати каталізатором внутрішніх процесів у російській федерації. Експерт вважає, що і влада росії теж розуміє, що кожна поразка призводить до кризи.

«Криза – це можливість для реформ, для трансформації. Чим довше в росії не буде поразки, тим далі поглиблюватиметься процес консервації. Він вигідний кремлівській владі, а для російських народів набагато вигіднішою сьогодні є поразка росії, як би це не парадоксально звучало», – зазначив Кузан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдання ядерного удару призведе до розпаду росії — Буданов

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины