За депозитом нічого, а за кредитом — у повному обсязі: як із початком ліквідації банку підприємства опиняються у заручниках

КИЇВ. 16 листопада. УНН. З початком процедури ліквідації банку виникає безліч суперечливих моментів, які можуть серйозно вплинути на клієнтів цього банку. Одним з таких моментів виявилися кредити, зокрема ті, що були взяті підприємствами під заставу депозитів цієї ж юридичної особи. УНН спробував розібратися у ситуації.

Деталі

Юрист Катерина Ткаченко розповіла про два такі підприємства, які взяли під заставу депозитів кредити в банку «Конкорд», а з початком процедури ліквідації банку фактично опинилися в заручниках ситуації, коли за депозитами відсотки їм не нараховують, а за кредитами вимагають платити.

«Дві компанії з нашої групи компаній оформили два кредити під заставу депозитів на загальну суму 20 мільйонів гривень. І коли 1 серпня було оголошено про ліквідацію банку «Конкорд», то за депозитами відсотки перестали нараховувати, а ось за кредитами – продовжують у повному обсязі», – пояснила Катерина Ткаченко.

За словами Ткаченка, кредити були оформлені з розрахунку, що ставка за ними на 0,5% перевищуватиме ставку за депозитом – це було прибутком банку від видачі кредиту. Компанії сплачували відсотки за кредитами за рахунок прибутку з депозитів.

«А у зв’язку з ліквідацією банку виходить, що за депозитом нічого, а відсотки за кредитом — у повному обсязі», — пояснила ситуацію Ткаченко.

За словами юриста, вони зверталися до Фонду гарантування вкладів – проте проблему поки що не вирішено. А поки ситуація триває – підприємства заганяються у борги, що негативно відбивається на їхній роботі.

«Критично, дуже згубно ця ситуація впливає на підприємства. Взагалі не відомо, чим це закінчиться. Обороти коштів на підприємствах і так впали з початком повномасштабної війни, а тепер, уявіть, щомісяця капають відсотки по 150-170 тисяч. І підприємства не мають заборгованості по цих кредитах – відсотки за кредитами сплачуються вчасно», — додала Ткаченко.

Ситуація виникла через особливість законодавчої процедури ліквідації банків, якою передбачено, що нарахування відсотків за депозитами зупиняється в день ухвалення рішення про ліквідацію. Але, як каже юрист, питання можна вирішити також – для цього є процедура реструктуризації відсотків за кредитом, та й депозит можна було б зарахувати в рахунок погашення кредиту. Ба більше, банк (тепер вже фактично Фонд гарантування вкладів) має право на звернення стягнення на предмет застави (депозит), а предмет застави автоматично переходить до банку як заставодержателя. Ця процедура не потребує будь-якого окремого договору. Та цього не було зроблено навіть попри численні звернення підприємств.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины