Ринок електронної комерції потребує зменшення держрегуляції — CEO Rozetka Pay

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Ринок електронних платежів та електронної комерції загалом потребують спрощення державної регуляції задля швидкого та ефективного розвитку. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив CEO Rozetka Pay Олександр Лапко під час Global Payments Day-2023 — конференції, що організована Асоціацією ЄМА.

Цитата

«Я завжди за спрощення, за спрощення регуляції на ринку. Бо це дозволить розвиватися й менше витрачати час на усі паперові роботи та погодження», — пояснив він.

Зокрема, за словами експерта, одним із складних моментів у роботі систем електронної комерції є підключення нових клієнтів, пов’язаний з їх ідентифікацією та перевіркою.

«Хотілося б певних полегшень у цьому процесі. На нас покладають багато вимог – як ми маємо перевіряти цих клієнтів, що ми маємо робити з їхніми даними. І інколи це дивує, бо в клієнта є рахунок у банку, банк його вже перевірив. А коли ми хочемо організувати прийом платежів для них, чому ми знову маємо вести цю операцію, якщо можна просто взяти рахунок у банку. Якщо будуть питання до його ідентифікації – підіть просто в банк і запитайте ці дані. Але ні, ми маємо це робити. Ось це – одна з таких речей, які варто спростити», — підкреслив Олександр Лапко.

Тому експерт зазначив, що йому особисто «хотілося б впровадження нових способів, інноваційних», які наразі широко використовуються на інших ринках. Зокрема, за його словами, це торкається механізмів сплат та взаємодії.

«З огляду на концепцію Open Banking ми сьогодні говоримо про доступ до рахунків банків небанківськими установами. І якби всі ці способи швидше впроваджувалися на нашому ринку – ми б з радістю їх підтримували й впроваджували ці нові рішення в нашій інфраструктурі і на нашому ринку», — резюмував CEO Rozetka Pay.

Додамо

Реалізація Open Banking створить абсолютно нову рольову модель на фінансовому ринку, оскільки на ньому будуть діяти багато різних учасників з різними ліцензіями та дозволеним переліком операцій, вважає співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка.

“Найголовніше завдання держави — забезпечити всіх учасників прозорими, зрозумілими правилами роботи”, — підкреслила експерт.

Не меншою за значенням, за її словами, є умова безпеки даних клієнтів.

Тому, як підкреслила співзасновниця Concord Fintech Solutions, стандарти реалізації, експлуатації та збереження клієнтських даних для всіх учасників ринку “повинні забезпечуватися на однаковому рівні, з єдиними стандартами та способами контролю”.

Загалом же експерти вважають, що попри те, що впровадження концепції Open Banking може ще посилити контроль над усіма, а не лише банківськими, фінсовими операціями, вона відкриє широкі можливості перед українцями та розвитком послуг фінансового сектору. Наприклад, українці зможуть робити інвестиції за кордон, користуватися закордонними послугами зі страхування. А українські фінустанови зможуть залучати іноземні кошти, адже тоді буде легше вирішувати велику кількість питань з різними країнами та банками.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины