Чого очікувати від курсу гривні найближчим часом та що на нього впливає

Фото умовне / з відкритих джерел

На початку липня впродовж декількох днів було помітне коливання гривні щодо інших іноземних валют. Долар та євро різко подорожчали. У багатьох людей виникло хвилювання, що надалі буде із курсом валют.

Кореспондентка 032.ua вирішила дізнатися, чи можливе зміцнення української валюти найближчим часом. Львівський економічний експерт з 7-річним досвідом роботи у фінансовій сфері Віктор Гальчинський розповів, що наразі підстав для сильного укріплення або знецінення гривні немає. Ситуація залишається стабільною.

«Основним психологічним чинником, який істотно вплинув на курс гривні у липні стала відставка голови Національного банку України Якова Смолія. У перші дні після того, коли це стало відомо, гривня різко послабилася. Згодом курс повернувся у межі 26, 9 — 27 гривень за долар. Це відбулося, як на міжбанківському, так і на готівковому ринку. Причиною цього є те, що попит і пропозиція збалансовані», — додав Віктор Гальчинський.  

За його словами, Україна має порівняно високі валютні резерви та співпрацю з Міжнародним валютним фондом та міжнародними фінансовими організаціями. На готівковому ринку ситуація стабілізувалася швидше, ніж на міжбанку, тому що українці більше витрачають заощадження та більше продають валюту, ніж купують. Ресурсу на сильні коливання немає.

До того ж, Віктор Гальчинський зауважив, що до кінця липня на ситуацію із курсом може вплинути тільки призначення нового голови Національного банку. Зокрема те, кого саме призначать. Якщо нинішня монетарна політика збережеться, ситуація буде стабільною. На будь-які зміни політики Нацбанку гривня реагуватиме чутливо.

Зазначимо, 3 липня цього року Верховна Рада звільнила Якова Смолія із посади голови правління Національного банку України. Він очолював НБУ із 15 березня 2018 року. 

Читайте також: У громадському транспорті Львова відновили пільговий проїзд

Источник

Новости Украины