Дикі тварини частіше заходять в українські міста

В Україні почастішали випадки, коли дикі тварини заходять навіть у дуже великі міста. Справа в тому, що з початком повномасштабного вторгнення полювання в країні заборонене, тож кількість диких тварин швидко зростає, вони втрачають страх перед людиною та підходять все ближче. Також тварини тікають від бойових дій, які наразі відбуваються на сході та півдні країни, тому саме тут почастішали випадки відвідувань дикими тваринами великих міст. Підтоплення Херсонщини також стало приводом для міграції багатьох живих істот.

Чим небезпечні зустрічі з дикими тваринами в містах

Лані та косулі найчастіше налякані та тікають від людей. А от такі тварини, як зайці, лисиці та кабани можуть почувати себе досить вільно навіть у великих містах. Їх також лякає індустріалізація, автомобілі та Book of Ra демо, але все ж таки вони наважуються заходити далі в місто. Деякі з них жили в приватних звіринцях і були випущені на волю власниками в лютому та березні 2022 року. А дехто просто шукає нові місця для проживання, адже відсутність відстрілу дозволяє тваринам швидко розмножуватись, і їм не вистачає місця на вже освоєних ділянках.

Звісно, зайці та косулі не можуть спричинити людині прямої шкоди. А от випадки нападів від інших звірів трапляються:

  • лисиці можуть нападати на людей та дрібних тварин, особливо, якщо у них сказ;
  • дикі кабани, особливо в зграї, часто нападають на людей. Також вони можуть бути переносниками африканської чуми, тож є небезпечними для домашніх тварин.

Навіть здорові звірі, коли раптово зустрічають людину, можуть злякатись та вибігти на проїжджу частину, або застрибнути у скляну вітрину. Тож місто є небезпечним для тварин в будь-якому разі.

Найстрашніше — це сказ

Головна небезпека від диких тварин — не сам їх напад, який є досить малоймовірним, а сказ, який вони можуть переносити. При цьому вони можуть контактувати із безпритульними котами та собаками, заражати їх через укуси, слину та фекалії. А потім хвороба розноситься містом через не прищеплених тварин, в тому числі й хатніх. В найбільшій зоні ризику люди, які контактують з безпритульними тваринами та відловлюють диких. Добре, якщо вони усвідомлюють ризики та своєчасно проходять медичні огляди та щеплення, щоб запобігти захворюванню. Звісно, допомагати та безпритульним, і тваринам, що заблукали, потрібно. Але не варто ставитись із нехтуванням до власної безпеки.

Також варто бути обачними власникам домашніх тварин, особливо собак, які гуляють без повідця. Тварини, які бувають на вулиці, мають бути обов’язково щеплені згідно з графіком, адже це запорука не тільки їх безпеки, а й здоров’я та життя їх власників і їх родини. Адже сказ собака чи кішка може підчепити навіть від їжака, який бігає навколо будинку.

Новости Украины