Допомогти переселенцям: евакуаційний потяг Херсон-Хмельницький першими зустрічають студенти ХНТУ

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсон, залізничний вокзал, евакуація жителів. Фото: Суспільне Херсон

На Хмельницький залізничний вокзал щодня з 25 листопада прибуває евакуаційний потяг з Херсона. Пасажири люди, які полишають свої домівки через щоденні обстріли міста. На пероні переселенців зустрічають волонтери-студенти з Херсонського національного технічного університету аби допомогти херсонцям і не розгубитися на новому місці.

Голова студентського парламенту ХНТУ Іван Наконечний говорить, що вони роблять все можливе разом з Хмельницькою ОВА, щоб покращити стан переселенців.

Хмельницький. Студенти ХНТУ на залізничному вокзалі зустрічають переселенців з Херсона, 5 січня 2023 Фото: ХНТУ

Волонтер Андрій Денисенко вважає, більшість людей, які прибувають евакуаційним потягом пригнічені, розгублені і не розуміють, що їм робити далі. Куди звернутися, як оформити довідку ВПО, де переночувати і де можна заселитись, всю цю інформацію надають волонтери.

"Кожного ранку ми зустрічаємо понад 100 осіб. Допомагаємо їм з реєстрацією та подальшим розселенням", говорить студент ХНТУ Андрій.

Хмельницький. Переселенці з Херсона на залізничному вокзалі, 5 січня 2023 Фото: ХНТУ

Ректорка ХНТУ Олена Чепелюк повідомила, що на вокзалі щодня чотири години чергує 3-4 студенти херсонського університету.

"Російські окупанти почали рівняти наше місто із землею. Кожного дня ми дізнаємось страшні новини. Зараз багато людей приймають рішення покинути рідне місто", говорить Олена Чепелюк.

Хмельницький. Переселенці з Херсона після прибуття на залізничний вокзал сідають в автобус, щоб їхати далі, 5 січня 2023 Фото: ХНТУ

На вокзалі люди визначаються куди далі: їхати до інших міст України чи за кордон або залишаються в Хмельницькій області. Якщо людина обирає залишитися, то волонтери підшукують варіант заселення.

Що відомо

  • 25 листопада, з Херсона відправився безплатний потяг до Хмельницького з першими 100 херсонцями. Серед них 26 дітей, 7 лежачих хворих та 6 маломобільних людей.
  • З 1 грудня Укрзалізниця до евакуаційного потягу "Херсон-Хмельницький" додала чотири додаткових плацкартних вагони.
  • Щодня на Херсонському залізничному вокзалі збираються люди, які евакуаційним потягом виїжджають до Хмельницького. За рейс у чотирьох плацкартних вагонах відправляється до 200 людей.

Новости Украины