ФГВФО заявив про зміни у черговості виплат кредиторам банку «Конкорд» та готовність вирішити питання грошей на транзитних рахунках

КИЇВ. 13 листопада. УНН. У Фонді гарантування вкладів у відповідь на запит УНН розповіли про процедуру вирішення питання повернення людям коштів, які застрягли на транзитних рахунках в момент початку процедури з ліквідації банку «Конкорд». Та повідомили про внесення змін до реєстру акцептованих вимог кредиторів банку.

УНН писав про проблему із затримкою повернення клієнтам коштів, які застрягли на транзитних рахунках після спроби перерахування їх на рахунок в іншому банку. Як пояснили УНН клієнти, що стикнулися з цією ситуацією, система переказів у банку «Конкорд» ще працювала, хоча регулятор вже оголосив про відкликання ліцензії та ліквідацію фінустанови, тому вони спробували переказати кошти до іншого банку.

Комусь це вдалося, а в інших кошти, зникнувши з одного рахунку, на іншому так і не з’явилися. І тепер люди, які вже подали відповідні заяви до Фонду гарантування вкладів, не знають коли зможуть повернути свої кошти.

Ідеться про майже дві сотні фізосіб, серед яких зокрема є, щонайменше один військовий.

УНН звернувся із запитом щодо цієї ситуації до Фонду гарантування.

У ФГВФО пояснили, що, відповідно до норм законодавства, вимоги фізичних осіб (у т.ч. фізичних осіб-підприємців), які не є пов’язаними з банком особами, платежі яких або на ім’я яких заблоковано – є вимогами кредиторів 6-ї черги. Однак, як писав УНН, люди, чиї гроші опинилися на транзитних рахунках, себе у шостій черзі не виявили.

У ФГВФО дали пояснення, що «вимоги кредиторів банку, яких неможливо ідентифікувати, не можуть бути включені до реєстру акцептованих вимог кредиторів банку. У той же час, у разі проведення необхідної ідентифікації особи, що заявляє вимоги кредитора до банку, до затвердженого реєстру акцептованих вимог кредиторів, відповідно до вимог нормативно-правових актів, вносяться зміни». Та додали, що рішенням Фонду №1410 від 06.11.2023 погоджено внесення змін до 2, 4, 6, 7, 8 та 9-ї черг реєстру акцептованих вимог кредиторів АТ «АКБ «КОНКОРД».

«Наразі продовжується робота з прийому заяв та проведення ідентифікації осіб, що заявляють вимоги кредитора. Черговість задоволення вимог кредиторів банків, що ліквідуються, визначена Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Таким чином, фізичні особи, платежі яких або на ім’я яких заблоковано, і мають документальні підтвердження цього – мають подати відповідні заяви для проведення необхідної ідентифікації особи-кредитора банку», — повідомили УНН у Фонді, а пізніше на сайті ФГВФО уточнили інформацію про внесення змін у черговість виплат.

«(…) погоджено збільшення розміру задоволення вимог шостої і сьомої черг реєстру акцептованих вимог кредиторів АТ «АКБ «КОНКОРД» на 2 577 320,17 грн та на 9 838 331,71 грн відповідно, а також зменшення розміру задоволення вимог четвертої черги реєстру акцептованих вимог кредиторів АТ «АКБ «КОНКОРД» на 7 336 523,39 грн.

Після прийняття цього рішення розмір задоволення кредиторських вимог четвертої черги реєстру акцептованих вимог кредиторів АТ «АКБ «КОНКОРД» складає 70 737 602,21 грн, шостої – 2 663 112,73 грн, сьомої – 573 988 377,69 грн, що у процентному співвідношенні становить 100% від загальної суми як четвертої, так і шостої та сьомої черг кредиторів АТ «АКБ «КОНКОРД»», — йдеться у повідомленні на сайті Фонду.

Також вказується, що погоджено задоволення вимог 35 кредиторів другої черги реєстру акцептованих вимог кредиторів АТ «АКБ «КОНКОРД» на суму 9 369 635,05 грн, що становить 100% від загальної суми другої черги.

Отже, виходить, що ті фізособи, чиї кошти застрягли на транзитних рахунках, мають бути віднесені до шостої черги (яку Фонд переглянув у бік збільшення), однак тільки після того, як їх вдасться ідентифікувати. Люди переконують, що зверталися з відповідними заявим до Фонду. В офіційні відповіді на адресу УНН у ФГВФО порадили звертатися на відповідні канали зв’язку, передбачені до кредиторів «Конкорду», але в неформальному спілкуванні у Фонді все ж пообіцяли взяти в роботу вирішення проблеми з коштами, що застрягли на транзитних рахунках.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины