Глаукома — підступне захворювання: офтальмолог розповів, як не втратити зір

КИЇВ. 6 березня. УНН. Глаукома – це підступне захворювання, адже воно розвивається повільно та безсимптомно. Про те, як все-таки вчасно виявити хворобу, аби лікування було успішним, до Всесвітнього дня боротьби з глаукомою у коментарі УНН розповів доктор медичних наук, професор Сергій Риков.

Цитата

«Глаукома – це дуже підступне захворювання з тої причини, що це захворювання, яке не болить. Людина ж звертає увагу, коли є біль, а при глаукомі втрачається поступово зір, поступово гаснуть функції», — пояснює Риков.

Окрім погіршення зору, усе ж є і інший тривожний симптом, на якій обов’язково слід звернути увагу: помутніння у вигляді кілець гало, тобто, коли людина дивиться на предмет, що світиться, і виникають концентричні кільця. Як пояснив лікар, поява такого специфічного помутніння зору свідчить про значне підвищення внутрішньочного тиску.

Ще один фактор, про який слід пам’ятати, – висока генетична обумовленість розвитку глаукоми.

«Якщо у близьких родичів була глаукома, то потрібно звернути на це увагу й обов’язково у 35 років перевірити внутрішньоочний тиск. Якщо він нормальний, то тоді перевіряти раз на рік», — радить Риков та додає, що навіть за відсутності у родині випадків глаукоми, вимірювати внутрішньочний тиск необхідно всім, починаючи із 40 років, і робити це раз на три роки, за умови, якщо тиск в межах норми.

Професор зауважив, що наразі вже встановлений ген, який відповідає за виникнення глаукоми, і генетичну схильність можна встановити навіть одразу після народження дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У генах людини знайшли 127 варіацій, які можуть спричинити виникнення глаукоми

Є й інші сучасні методи обстеження, які допоможуть профілактиці хвороби.

«Ми можемо робити повноцінне обстеження, використовуючи сучасні методи діагностики, наприклад, оптична когерентна томографія, яка дає об’єктивні дані щодо стану зорового нерва та нервових клітин на очному дні, і таким чином можна робити профілактику, своєчасно призначивши певні краплі від різного виду глаукоми», — розповів Риков.

Лікар наголошує, що профілактична діагностика, регулярні обстеження дозволять значно знизити ризик розвитку сліпоти. Наразі існують хірургічні та терапевтичні методи лікування глаукоми, однак, вони не ідеальні, і чим раніше вдасться виявити розвиток хвороби, тим більше шансів у людини зберегти зір на довгі роки.

«Якщо лікувати людину, то вона буде бачити десь років 30. Якщо не лікувати, то людина втратить зір за 7-8 років», — зазначив Риков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке стрес, хто найменше від нього захищений та як з ним боротися – розповідає експертка

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины