Голова «Міс Україна» Вероніка Щіпцова – про відбір: Багато анкет від дівчат-військових

Голова «Міс Україна» Вероніка Щіпцова – про відбір: Багато анкет від дівчат-військових

Фото: Надано оргкомітетом «Міс Україна»

Національний комітет конкурсу «Міс Україна» вирішив цього року таки робити національний відбір. Обиратимуть дівчат, які представлятимуть Україну на конкурсах «Міс Світу», «Міс Земля» та «Міс Інтернешнл». Правила конкурсу лишилися незмінними: вік учасниць — 17-26 років, зріст — від 168 см, сімейний стан — незаміжня, не була в шлюбі раніше та дітей немає. 

Про інші деталі ми розпитали у голови конкурсу «Міс Україна» Вероніки Щіпцової. 

Дівчата проходять однаковий відбір як офлайн, так і онлайн

— Вероніко, ви все ж таки вирішили робити національний відбір «Міс Україна-2022». Наприклад, «Міс Україна-Всесвіт» відмовилися цього року від кастингів, віддавши корону «1-й Віце-міс». Чому ви ризикнули робити відбір у такі нелегкі часи?

— Наразі я не вважаю це ризиком, тому що наш відбір відбувається як онлайн, так і офлайн, тобто дівчата можуть прийняти участь у національному відборі, як їм комфортно і безпечно.

Але все ж таки головна причина – це звернення до нас організаторів конкурсу «Міс Світу», ми є його представниками. Вони підтримують нас із самого початку війни. І вони озвучили прохання, щоб ми все ж таки обрали нову «Міс Україна» у будь-який доступний спосіб, щоб українка мала голос на світовому конкурсі. На думку голови «Міс Світу» Джулії Морлі, це дуже важливо і для них, і для нас. І я теж вважаю, що пропускати конкурс цього року – це втрачати можливість ще раз сказати світу про страшну війну в Україні.

Згадайте перемогу Kalush Orchestra на «Євробаченні», перемогу Олександра Усика у бою з Джошуа. Мені здається, увесь світ, не лише українці, вболівали за них. І колосальна підтримка від «Міс Світу» дає мені надію, що в українки багато шансів перемогти на цьогорічному конкурсі. Це також одна із причин, чому ми вирішили запустити відбір.

Але ще важливіше – що нас ще раз почує все міжнародне співтовариство: про нашу війну, про важливість залучення коштів на допомогу ЗСУ, дітям, постраждалим від війни, інші благочинні ініціативи.

Місія цього конкурсу – не краса заради краси, а краса заради допомоги, голосу країни у світі.

— Конкурс буде проходити онлайн та офлайн. Як це буде на практиці? І яким буде фінальний відбір в нинішніх умовах?

— Дівчата проходять однаковий відбір як офлайн, так і онлайн. Наприклад, раніше дівчата проходили кастинг в офісі – це була співбесіда, фотоснепи (знімки моделі, які демонструють її в натуральному вигляді. – Авт.) і заміри зросту. Те ж саме ми робимо в онлайн-режимі – дівчина проходить співбесіду, робить проходку на камеру і надає свої показники зросту. Все однаково – як онлайн, так і офлайн. А далі вже ведемо особисте спілкування про мету, мотивацію, благодійні проєкти і так далі. Бо сьогодні ми обираємо не тільки красуню, а гідну представницю від України.

Що стосується фіналу, ми ще обговорюємо формат як всередині комітету, так і з «Міс Світу». Зараз я розглядаю варіант провести відбір у форматі національного голосування. Можливо, на сайті. Ми плануємо запустити новий вебсайт, повністю автоматизований, більш сучасний, де можна буде, якщо потрібно, інтегрувати окрему сторінку з голосуванням за «Міс Україна».

Звичайно, всі хотіли б фінал у Палаці «Україна», трансляцію на 1+1, як було колись, але наразі таке велике свято, мені здається, не досить доречне, тому будемо дивитися на ситуацію в країні.

Головна цьогорічна мета конкурсу – максимально допомагати країні і використовувати кожну можливість, щоб ще раз привернути увагу до жахливої війни в Україні та залучити кошти на допомогу дітям, які постраждали від війни.

— Що буде в пріоритеті — краса чи благочинні ініціативи конкурсанток?

— Оскільки ми все ж таки конкурс краси, ми не можемо відмовитися від критеріїв краси дівчини, це важливо. Але теж важливо, щоб дівчина займалася благодійністю, щоб мала мотивацію і бажання представляти Україну на міжнародній арені, бо це дуже важка праця.

— Як буде проходити голосування? Онлайн чи буде журі?

— Ми ще також вирішуємо цього питання. Ми очікуємо на дату фінального шоу від «Міс Світу» і вже після цього точно призначимо концепт фіналу і голосування. Коли буде відома дата, тоді вже буде прийматися рішення по призовому фонду, журі, формату фінального відбору. А поки що триває національний відбір.

Голова «Міс Україна» Вероніка Щіпцова – про відбір: Багато анкет від дівчат-військових

Голова «Міс Україна» Вероніка Щіпцова – про відбір: Багато анкет від дівчат-військових

Фінал конкурсу минулого року. Рішення по призовому фонду, журі, формату фінального відбору 2022 року буде прийняте, коли стане відома дата конкурсу «Міс Світу». Фото: надано оргкомітетом «Міс Україна»

Взяти участь можна з будь-якої точки світу

— До якого часу дівчата можуть подавати анкети?

— Знову ж таки, з огляду на те, що дати конкурсу ще немає, ми для себе не обрали й дату закриття кастингу. Ми лише розпочали, тому я запрошую усіх дівчат брати участь. Тим паче, що це можна зробити з будь-якої точки світу, важливо лише мати доступ до інтернету, бажання, мотивацію. Чому я кажу про мотивацію та бажання? Бо на «Міс Україна» цього року буде лежати надзвичайно велика відповідальність.

— Звісно, часу від старту відбору ще пройшло зовсім небагато, але як з анкетами — надходять?

— Так, дівчата хочуть брати участь, надсилають анкети, і ми дуже щасливі, що так. Заповнюють дуже часто анкети дівчата-військові. Перед нашою бесідою я вийшла з кастинг-відділу, де мені одразу показали анкети кількох дівчат-військових, які надіслали їх за день-два. Це і кадрові військові, і волонтери, і перекладачі на фронті. Я вражена цими дівчатами. Наприклад, одній з них — 24 роки, а вона вже магістр, перекладач у силових структурах, займається благодійністю, яскрава, тендітна, але дуже вольова. Вони нереальні. І як можна не віддати перемогу таким дівчатам на світовому конкурсі?

— Ви говорите, що анкети можуть подавати українки, в якій точці світу вони б не знаходилися. Чи не ускладнить це процес відбору? Напевно, на дівчину треба дивитися і наживо.

— Коли ми оберемо для себе формат проведення фіналу, придумаємо, як зібрати дівчат в одній точці або поспілкуватися з кожною із них особисто.

Наприклад, ми робимо снепшоти (знімки моделей у різних ракурсах, зроблені за одним стандартом. – Авт.) для буклетів або вебсайту. Якщо будемо розуміти, що велика кількість дівчат, приміром, знаходиться у Польщі або їм туди комфортно дістатися, ми виїдемо з фотографом до Польщі і зробимо фото там.

Не хочеться позбавляти дівчат можливостей, тому будемо адаптуватися до реалій і придумувати формати, які будуть актуальними. Наприклад, «Міс Земля» протягом двох років під час ковіду проводили конкурс повністю онлайн – все відбувалося у зумі. Такий досвід є, він працює.

— Минулого року призовий фонд був збільшений до одного мільйона гривень. Як нині?

— Це буде ясно, коли ми вже затвердимо всю концепцію конкурсу цього року. Можливо, ці гроші підуть на благодійність, знову ж таки. Мені здається, зараз не дуже доцільно витрачати гроші, потрібно їх інвестувати у безпеку нашої країни.

— Вистачить часу, щоб підготуватися до конкурсу з огляду на те, що рамки відбору трохи зсунулися?

— Ми зазвичай обирали переможницю у вересні-жовтні, і на «Міс Світу» вона їхала у грудні. Наразі «Міс Світу» ще не оголосили дату конкурсу і, враховуючи те, що минулого року «Міс Світу» було перенесено на березень, думаю, цього року він теж відбудеться не раніше березня. Тому у нас достатньо часу на проведення відбору та підготовку.

Голова «Міс Україна» Вероніка Щіпцова – про відбір: Багато анкет від дівчат-військових

Голова «Міс Україна» Вероніка Щіпцова – про відбір: Багато анкет від дівчат-військових

Приймати участь у відборі можна як онлайн, так і офлайн, і з будь-якої точки світу. Фото: надано оргкомітетом «Міс Україна»

Ми самі правила не придумуємо

— Конкурс «Міс Всесвіт» цього року змінив правила, і відтепер участь у ньому можуть брати заміжні, розлучені та дівчата з дітьми. У вас все поки лишається традиційно. Як думаєте, подібні зміни дійдуть до вашого конкурсу?

— Ми – представник конкурсів «Міс Світу», «Міс Земля» та «Міс Інтернешнл», і вони не вносили жодних змін у свої регламенти. Відповідно, без них ми теж не можемо внести такі зміни. Можливо, ця тенденція продовжиться.

— А ви взагалі за такі зміни? Бо звучать різні думки, і у світі існують конкурси для різних категорій дівчат.

— До війни я дуже часто була в журі дитячих конкурсів краси, де обирали міні-міс віком від 16 років. З 17 років уже можна переходити в конкурси «Міс». І це зовсім не означає, що один конкурс гірший за інший. Просто це різні вікові градації, інші умови.

Звичайно, тенденція оптимізації набагато спрощує участь у конкурсі, але допоки «Міс Світу», «Міс Земля» та «Міс Інтернешнл» не вносять правки у свої регламенти, ми також не робимо цього. Як я вже сказала, є конкурси міні-міс, міс, місіс, і не можна сказати, що якась дівчина позбавлена можливості брати участь у конкурсах. Право є, просто в інших категоріях.

Голова «Міс Україна» Вероніка Щіпцова – про відбір: Багато анкет від дівчат-військових

Голова «Міс Україна» Вероніка Щіпцова – про відбір: Багато анкет від дівчат-військових

Корона для переможниці «Міс Україна», яка коштує 3 мільйона доларів. Виготовлена з білого золота і прикрашена 27 сапфірами та 1250 діамантами. Фото: надано оргкомітетом «Міс Україна»

— Згадуючи історію з Веронікою Дідусенко (Вероніку Дідусенко позбавили титулу «Міс Україна-2018» через приховування особистих даних. Модель не повідомила оргкомітет, що має сина, а це заборонено умовами конкурсу. – Авт.), ​ви прискіпливіше перевіряєте претенденток? Чи вся інформація – на їхній совісті?

— Історія з позбавленням корони Вероніки Дідусенко дала нам великий досвід, тому – так, ми тепер більш прискіпливо перевіряємо дівчат, наскільки це є можливо згідно з законом.

Ми акцентуємо увагу на психологічному факторі – кастинг-менеджери прискіпливіше спілкуються в особистій бесіді, більше акцентують увагу на особистих питаннях. Люди з досвідом зазвичай помічають, коли хтось бреше.

Є правила. Ми нікого не змушуємо брати участь, ми лише даємо можливості, якщо людина цього бажає. Є перелік вимог, які продиктовані міжнародними конкурсами, ми їх самі не придумуємо, тому, будь ласка, відповідайте вимогам. Якщо ні, є альтернативні конкурси.

Ситуація з Веронікою була досить специфічною, бо, по-перше, вона сама збрехала про свій статус, по-друге, якби ми відправили її на «Міс Світу», знаючи правду, це була б уже брехня нашого комітету. І якби це стало відомо на «Міс Світу», нас могли б позбавити ліцензії, це порушення чинних правил. Ще раз повторюсь – не тому, що нам не сподобалося, що вона нас обманула, а тому, що є правова база, і ми, як і будь-яка інша організація, підпорядковуємося юридичним та правовим нормам міжнародного конкурсу.

До того ж, брехня може бути деструктивною не тільки для учасниці, а й для нас як бренду, бренду України на світовому конкурсі. Це некоректно. Це так само, як на Олімпійські ігри відправити спортсмена, який, як ви дізналися, вживає допінг.

— Дідусенко говорила, що подала позов до суду на «Міс Україна», щоб повернути собі титул. Ця справа існує?

— Справа існує. Вона була подана напередодні війни, якщо не помиляюся, і далі ситуація не розвивається.

У нас є всі юридичні права відстоювати свою позицію, і я вважаю цей крок теж не дуже коректним. Ми діяли згідно з правилами та юридичними нормами світового конкурсу.

— У травні ви зверталися до керівництва конкурсів «Міс Світу», «Міс Земля» та «Міс Інтернешнл» з проханням позбавити росію ліцензій на участь в конкурсах. Чи достукалися ви до них?

— Поки що офіційної відповіді щодо ліквідації ліцензії немає, але увесь час ми підтримуємо актуальність цього діалогу. Одначе очікуємо на позитивну відповідь і вважаємо, що так буде правильно.

Голова «Міс Україна» Вероніка Щіпцова – про відбір: Багато анкет від дівчат-військових

Голова «Міс Україна» Вероніка Щіпцова – про відбір: Багато анкет від дівчат-військових

«Міс Україна-2021» Олександра Яремчук. За традицією, вона передасть корону новій переможниці. Фото: Instagram.com/missukraine_official/

Джерело

Новости Украины