Херсон та німецьке місто Бонн стануть побратимами

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсон, вхід в міський парк Херсонська фортеця, 5 січня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

Вперше ідея побратимства Херсона та німецького міста Бонн виникла напередодні 24 серпня. Тоді депутат міської ради Михайло Лінецький і голова обласної ради Олександр Самойленко спілкувалися з мером Бонна Катею Дьорнер і запросили її до Херсона, як тільки місто буде звільнене.

Про це Суспільному розповіла волонтерка Тетяна Лінецька.

Про Херсон жителі Бонна добре знають, зокрема завдяки діяльності волонтерського руху "Українське серце б'ється", який об'єднав дуже багато переселенців з України. Волонтерка з Херсона Тетяна Лінецька розповіла, що в місті провели багато різних заходів, на яких збирали допомогу для українських воїнів на Херсонському напрямку.

"Ми весь час наголошували, що Херсон — це українське місто. Деякі німці питали, що Херсон — це ж південь, але ми чітко казали, що ми українці, і ніякі російські настрої нам не близькі. Кожен раз зі сцени або при спілкуванні ми говорили, що ми українці, і чекаємо на ЗСУ", — говорить жінка.

Волонтери провели в Бонні кілька великих заходів. Серед них ярмарки, концерти, мітинги, присвячених визначним датам, як то День незалежності або День захисника України. У різдвяні свята цілий місяць продавали українські смаколики та сувеніри, а також варили борщ, який називався "Шлях до перемоги — вільна Херсонщина" та глінтвейн — "Вільний Херсон". Так вони знайомили німців з українською кухнею та культурою. Пояснювали, що українська мова відрізняється від російської, а вареники — то українська страва, для цього об'єдналися практично всі українці, які зараз перебувають у Бонні. На заходах були присутні і мер міста Катя Дьорнер, і Генеральний консул Ірина Шум — вони бачили, як працюють волонтери для допомоги українським бійцям заради перемоги і як вони відстоюють думку, що героїчний Херсон має право на партнерство.

На зібрані кошти купували необхідні бійцям речі та техніку. Зокрема, джип для 124-ї окремої бригади, 200 комплектів термобілизни, генератори, пульт для дороги. Днями передали теробороні ще два автомобілі швидкої допомоги.

Волонтери завжди багато розповідали про Херсон, а тоді подали ідею про партнерство міст. Павло Гроссул, який давно живе в Бонні і став для українських переселенців посередником між ними та німецькою владою в усіх справах, підтримав цю думку та почав допомагати з офіційним документальним її просуванням. На побратимство з Бонном претендували й інші міста, але Херсон став безперечним лідером і отримав швидку та одноголосну підтримку. Адже німці знали, як люди потерпали від окупації, як мужньо протистояли, як щиро раділи звільненню і як страждають під обстрілами зараз.

На початку нинішнього року Херсонська мерія в особі голови міської військової адміністрації Галини Лугової направили до керівників Бонна офіційного листа. Ідею в Бонні підтримали одноголосно — спочатку на рівні мера і громади, а потім і партії. Не було нікого ні проти, ні тих, хто утримався. Тепер те саме мають зробити в Херсоні.

"Я дуже щаслива, що наша ідея з партнерством міст втілюється в життя. Дуже вдячна всім, хто допомагав у Бонні донести німцям правду про Херсон і збирати кошти для ЗСУ. Тепер головне, щоб це побратимство приносило користь нашій громаді. Адже це великі можливості для нашого міста", — каже Тетяна Лінецька.

Що відомо

  • Станом на ранок 19 лютого російська армія шість разів обстріляла Херсонську громаду. Загиблих та поранених немає.
  • 19 лютого російська армія з артилерії обстріляла село Бургунку Бериславського району. Троє людей загинули, поранені четверо, серед них двоє дітей.
  • Сьогодні у селі Бургунка Бериславського району, внаслідок обстрілів російських військових поранений 8-річний хлопчик.
  • Протягом доби 18 лютого російські війська 55 разів обстріляли територію Херсонської області.

Новости Украины