ЄС працює над переданням заморожених активів РФ для відновлення України — Bloomberg


ЄС працює над переданням заморожених активів РФ для відновлення України — Bloomberg

Центробанк Росії (Фото — cbr.ru)

Європейський Союз вивчає можливість використання частини заморожених російських активів для відновлення України. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на свої джерела.

Обговорення перебуває на ранній стадії й експертам з правових питань доручено вивчити можливі варіанти. 

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

За даними агенції, може бути конфіскована, принаймні, частина заморожених активів російського Центробанку. Близько 300 млрд євро заморожено в ЄС, США і союзних з ними країнах, у країнах ЄС – майже 23 млрд євро активів РФ, але їх конфіскація може викликати «найсерйозніші наслідки», що також викликає сумніви у європейців.

У травні чиновники Міністерства фінансів висловили стурбованість з приводу створення прецеденту, який завадить іншим іноземним центральним банкам розміщувати свої активи у США.

У травні міністр фінансів США Джанет Єллен зазначала, що хоча такий крок, як конфіскація активів, у США не допустимий з позиції законодавства, проте він був би дуже природним з огляду на величезні руйнування в Україні та гігантську вартість відновлювальних робіт. «Тому ми б очікували від Росії сплатити хоча б частину цієї вартості», — заявила Єллен.

Своєю чергою європейський комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс припустив, що заморожені активи можна було б утримувати як гарантії доти, доки Росія не погодиться добровільно взяти участь у відновленні України.

  • За оцінкою Мінфіну РФ, Росія через санкції втратила доступ приблизно до половини своїх валютних резервів — $300 млрд із $640 млрд. У Мін’юсті кажуть, що Україна має «усну згоду» Заходу на передання їй цих $300 млрд.
  • 7 жовтня прем’єр Польщі Моравецький підтримав конфіскацію активів Росії «на благо України та потреби ЄС».
  • У 2022 році ДР Конго почала отримувати репарації від Уганди: їй знадобилося для цього 23 роки.

Читайте також: Україні потрібно ще 1,5 трлн грн, але Захід не дає гарантій. Як виживатимемо у 2023 році

Джерело

Новости Украины