Жителя Херсонщини, який обійняв посаду так званого «голови Новорайської сільради ВЦА», засудили на п’ять років

За інформацією: Суспільне Херсон.

Ілюстративне фото: Depositphotos.com

Жителя Херсонщини, який обійняв посаду так званого "голови Новорайської сільради ВЦА Бериславського району", засудили на п'ять років. Чоловіка визнали винним у колабораційній діяльності та співпраці з російськими окупантами, повідомила у Telegram обласна прокуратура.

За даними слідства, чоловік під час тимчасової окупації населеного пункту добровільно співпрацював з окупантами. Як "очільник" села він облаштувався у захопленій адмінбудівлі сільської ради та здійснював організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції. Погрозами чоловік намагався схилити місцеве населення до співпраці з РФ.

Засуджений також розпоряджався щодо переходу суб’єктів господарювання села на російську систему реєстрації та оподаткування. Він схиляв людей до ведення розрахунків в російських рублях. А також сприяв розселенню військовослужбовців збройних формувань Росії у вимушено покинуті місцевими будинки та квартири.

"З огляду на співпрацю зі слідством суд призначив йому покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом строком на 10 років. Вирок суду набирає законної сили після спливу строку подання апеляційної скарги", — йдеться у дописі.

Що відомо

  • Правоохоронці ідентифікували російського військового, який від початку окупації Херсонської області був призначений "комендантом-начальником гарнізону" у Лазурному. Одеська обласна прокуратура підозрює його у порушенні законів і звичаїв війни.
  • Трьох колишніх працівників державної установи "Херсонський слідчий ізолятор" судитимуть за держзраду, прокурори скерували обвинувальні акти до суду.

Новости Украины