Журналістів, які хотіли допомогти відбудувати ферму під Харковом, викликали на допит

Автори проєкту Ukraїner отримали повістки до прокуратури.

Автори проєкту Ukraїner збирали кошти на відбудову ферми в Малій Рогані, але власниця вирішила, що вони хочуть її обдурити і звернулася до прокуратури.

Засновник Ukraїner Богдан Логвиненко та режисерка Каріна Пілюгіна отримали виклик на допит в прокуратуру. Причиною стала їхня волонтерська ініціатива. Журналісти хотіли допомогти жінці з Малої Рогані відбудувати ферму, зруйновану окупантами, але змушені були припинити допомогу через погрози. 

«На честь дня волонтера та ЗСУ нам прийшли повістки в прокуратуру за спробу допомогти фермерці, на відновлення ферми якої ми збирали кошти та волонтерів, але згодом отримали від неї погрози, тож охочим повернули донати, а 1,818 млн перерахували в «Повернись живим», — повідомив Логвиненко.

Харківська прокуратура викликає журналістів у зв’язку з розслідуванням провадження за статтею 201-2 ч. 2  ККУ (“Продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку”).

У вересні на каналі Ukraїner в Youtube в рамках проєкту «Деокупація» вийшов сюжет про Малу Рогань. Його героїнею стала місцева фермерка Любов Злобіна. Її господарство зазнало значних втрат через дії окупантів. На фермі загинули 142 тварини — корови, барани, свині, були зруйновані господарчі споруди, пошкоджена техніка. 

Команда вирішила відгукнутися на прохання власниці ферми й допомогти їй зібрати кошти на відбудову. Ukraїner оголосив збір на своїх сторінках у соцмережах. За попередніми оцінками, потрібно було близько 50 тисяч доларів. За місяць зібрали майже 2 мільйони гривень. До допомоги журналісти залучили партнерів, одну з найбільших волонтерських організацій «Будуємо Україну Разом». Зі Львова до Малої Рогані приїхав менеджер, який розрахував етапи будівництва, порахував кошторис та знайшов підрядників. Це було у вересні.

«Та несподівано у жовтні нам почали дзвонити пані Любов та пані Надія (її подруга) з погрозами. Погрожували заявами до поліції, кіберполіції, прокуратури тощо та вимагали віддати гроші вже», — розповіли журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молокозаводи знищені. Ціни на молочну продукцію на Харківщині зростатимуть

Ukraїner не погодився перерахувати гроші на рахунки фермерки, бо тоді у волонтерів не було б можливості відзвітувати перед партнерами та підписниками про те, як вони використали кошти. Спільно з партнерами з «Будуємо Україну Разом» було вирішено перерахувати гроші у фонд «Повернись живим» або повернути донати тим людям, які зробили внесок на відбудову ферми і не хочуть віддавати його на інші цілі.

«У будь-якому випадку (судовому чи публічному) ми готові надати відповідні виписки. Ми вдячні пані Любові за опір окупантам та за цей наданий урок. Розуміємо, що кожен зараз переживає стрес по-своєму, але погрози на нашу адресу — це занадто. Образи та зла не тримаємо та закликаємо не гніватися на них», — заявили автори проєкту.

Джерело

Новости Украины