Кожен українець може отримати базову психологічну допомогу безоплатно у закладі «первинки»


Через війну та її наслідки потреба в психологічній допомозі зросла. Тому в Програму медичних гарантій додано новий пакет. Завдяки якому кожен українець може отримати базову психологічну допомогу безоплатно у закладі первинної медичної допомоги. Про це інформує НСЗУ.

Лікарі та медсестри медзакладів, які укладають договір на цей пакет, проходять навчальний курс з ведення та лікування пацієнтів з психічними і неврологічними розладами (ПНР).

Що отримує пацієнт в межах пакету: при згоді пацієнта лікар проведе скринінг на психічні розлади. При позитивному результаті – клінічну оцінку стану (оцінка фізичного стану здоров’я та психічного статусу); лабораторні та інструментальні дослідження з метою диференціальної діагностики та виключення ПНР, пов’язані з фізичним здоров’ям; за згоди пацієнта сімейний лікар направить його лікаря-психіатра для діагностики, встановлення діагнозу та для надання рекомендацій з лікування;план ведення та лікування з виявленими та встановленими раніше розладами в межах компетенції сімейного лікаря;перша психологічна допомога.психосоціальні, а також фармакологічні та поведінкові втручання; супровід пацієнта з ПНР; скерування пацієнта за відсутності позитивної динаміки у стані після застосування психосоціальних, фармакологічних та поведінкових втручань до лікаря-спеціаліста; психологічна підтримка членів родини, які доглядають за за пацієнтом, а також навчання техніці самодопомоги тощо.

Повний обсяг медичної допомоги за пакетом можна переглянути на сайті НСЗУ у розділі “Вимоги ПМГ 2023” – “ 33 Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. https://cutt.ly/E2R0hq8

Як отримати психологічну допомогу у лікаря первинки:

звернутися до сімейного лікаря самостійно;

звернутися до сімейного лікаря з направленням від лікуючого лікаря при встановленому діагнозі “Психічні розлади”.

 

Джерело

Новости Украины