Командир батальйону про ярмарок не знав: у суді заслухали одного зі свідків у справі про вибух на Валу у Чернігові

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Виставка зброї на ярмарку на Валу у Чернігові 3 вересня 2022 року. Суспільне Чернігів

Про організацію ярмарку не знав та не дозволяв підлеглим покидати місце проходження служби. У Деснянському районному суді Чернігова 15 квітня заслухали одного зі свідків у справі про вибух на Валу, який стався 3 вересня 2022 року. Йдеться про командира батальйону, в якому на момент події проходили службу обвинувачені, – військові 119-ї бригади ТРО Валентин Донець та Андрій Гришин. За словами чоловіка, того дня Донець та Гришин мали бути у селі Довжик Чернігівської області.

Нагадаємо, справу про вибух на Валу під час благодійного ярмарку зі збору коштів на потреби військових "Північний шарварок" почали слухати в суді у червні минулого року.

За версією слідства, під час ярмарку Гришин поклав на стіл для демонстрації цивільним РПГ-26, якого немає на озброєнні військової частини. Донець показував РПГ-26 гостям ярмарку. Протитанковий гранатомет здетонував в руках 10-річного хлопчика, травмувалися вісім дітей та семеро дорослих. Найтяжчих травм зазнав дворічний Роман Божко. Він і досі проходить лікування в Австрії. За словами матері Надії Божко, хлопчик переніс кілька операцій, попереду їх щонайменше дві.

"Роману на початку березня зробили операцію з пересадки м'язів, візуально нічого не змінилося. Необхідно пів року, щоб оцінити, чи працюють пересаджені м'язи. Це не остання операція точно. Попереду ще операція з протезування ока. І, виходячи з того, як пройшла ця минула операція, потім можна буде щось робити з обличчям", — розповідає мати хлопчика.

Обоє обвинувачених, вважає слідство, не перевірили боєготовність гранатомета. Їм інкримінують "порушення правил поводження із боєприпасами, що заподіяло тілесних ушкоджень кільком особам".

Військовослужбовці своєї провини не визнають. Їм загрожує до трьох років позбавлення волі. Також, якщо їх визнають винними, вони мають сплатити понад 2,5 мільйони гривень матеріальної та моральної шкоди потерпілим.

Новости Украины