Кропивничанам заборгували шість мільйонів гривень за безкоштовне поселення переселенців

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Колаж: Суспільне Кропивницький

Майже шість мільйонів гривень заборгували кропивничанам за безкоштовне поселення переселенців. Компенсація за комунальні послуги – це урядова програма "Прихисток". У Кропивницькому нею скористались майже півтори тисячі містян, які поселили понад чотири тисячі переселенців, розповіла керівниця департаменту соцполітики Юлія Вовк. Суспільне дізнавалось, що потрібно, аби отримати компенсацію і чому виник борг.

О 8:00 годині годині ранку біля кропивницького Центру надання адмінпослуг, за підрахунками Суспільного, зібрались двадцять людей. Прийшли оформити заяви на відшкодування комунальних послуг за безкоштовне проживання переселенців. Марина Сарахан говорить: з червня минулого року розмістила у своїй квартирі двох людей.

"Лежали разом у лікарні, вони з міста Слов’янськ Донецької області. Коли почалася повномасштабна війна, зателефонували і попросили допомоги".

Говорить, щоб отримати компенсацію щомісяця з першого по п'яте число власники житла повинні оформити заяву. Надати документи на власність і довідку переселенця. Жінка отримала компенсацію за жовтень.

"Далі оплати поки немає. Я за документами приходжу, заповнюю заяву і чекаємо гроші".

Туріне Омарова переїхала з Харкова. З травня минулого року мешкає в квартирі знайомих. Зі слів жінки, востаннє компенсацію власники одержали за жовтень.

"Власниця наразі на роботі. Перший раз ми приходили разом з нею та подавали документи, показували оригінали. Потім за дорученням я приношу їх сама".

У кропивницькому спортивному комплексі нині безкоштовно живуть 45 переселенці. Будинок зареєстрований у програмі "Прихисток", що пропонує компенсацію за проживання переселенців. Не отримали 80 тисяч гривень за чотири місяці, говорить адміністратор Денис Поліщук.

"Ми отримали гроші за серпень і вересень минулого року. Платимо за комунальні послуги 20 тисяч гривень – це електроенергія і вода".

Власники, які беруть на тимчасове проживання переселенців, повинні протягом доби повідомити про це департамент соціальної політики, пояснює його керівниця Юлія Вовк. Компенсація за прихисток переселенців – це урядова ініціатива, яка почала діяти з березня минулого року. З вересня компенсація відшкодовується за гроші Товариства Червоного Хреста.

"В опалювальний період на одну людину вдень нараховують – 30 гривень. За 2022 рік та січень 2023 року до департаменту надання адміністративних послуг надійшло 6889 заяв. Погодили надання компенсації 6781 заявнику. Пояснила, відмовили переселенцям, які приїхали з території, де нині не ведуться бойові дії.

– –Жителі Кропивницького отримали компенсацію на загальну суму 6 мільйонів 391 тисячу гривень, з них з держбюджету – 966 тисяч 977 гривень, 5 мільйонів 424 тисячі 23 гривні – з благодійних фондів. Нині заборгованість складає 5 мільйонів 828 тисяч 250 гривень".

За даними Юлії Вовк, 1421 кропивничан розмістили в себе 4200 переселенців.

"Нам допомагають різні товариства Червоного Хреста, які є у світі, – говорить речниця організації Леся Олійник. – Також долучаються бізнесмени з-за кордону та небайдужі люди, які роблять нам донати. Їх ми потім перенаправляємо, як в даному випадку, на урядову програму "Прихисток".

Пояснює, щомісяця потрібно перевіряти документи по кожному переселенцю. "Треба мати постійно підтвердження, що переселенець не виїхав та проживає у людини, яка має отримати компенсацію. Затримка з виплатами пов'язана з тим, щоб під кінець та початок нового року відбувається закриття і відкриття нових бюджетів".

Зі слів Лесі Олійник, заборгованість виплатять впродовж місяця.

Новости Украины