Медпрепарат у випадку ядерної небезпеки: що потрібно знати вінничанам про калію йодид

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Медпрепарат у випадку ядерної небезпеки: що потрібно знати вінничанам про калію йодит. Фото: Суспільне

У випадку ймовірної ядерної катастрофи — аварії на атомній електростанції або застосуванні російськими військами ядерної зброї — в Міністерстві охорони здоров’я рекомендують вживати калію йодид. Проте медичний препарат потрібен не всім, а декому може навіть нашкодити.

Фото: Суспільне Вінниця

Як працює йодид калію, кому та коли варто його вживати, Суспільному розповіла ендокринологиня Інна Семенюк.

Калію йодит: що це

Фото: Суспільне Вінниця

Калій йодид — препарат, який вживають для захисту щитоподібної залози через підвищення радіаційного фону.

"Тільки коли буде повідомлення від офіційних джерел, тоді протягом 6 годин потрібно вжити йодовмісні препарати – це калій йодид. Він приймається в дозі 125 мг для дорослого населення. Приймається для того, щоб заблокувати роботу щитовидної залози", — розповідає медичний директор Вінницького обласного ендокринологічного центру Інна Семенюк.

Протипоказання

Приймати препарат з метою профілактики категорично заборнено, каже ендокриноголог Інна Семенюк. Крім того, у випадку радіаційної небезпеки, альтернатив калію йодиду не існує.

"Для профілактики їх приймати не можна, адже є низка протипоказів. Це такі як тераксикоз щитовидної залози, токсична аденома та підвищена чутливість до препаратів. Приймати його потрібно під час радіаційної небезпеки можна дітям, підліткам та дорослому населенню до 40 років. Адже побічні властивості в цьому віці перевищують лікувальні властивості калію, — каже Інна Семенюк.

"Препарат користується попитом"

Вінничанка Яна Ковальчук у аптеці купує калій йодид. Каже, останнім часом стільки розмов про ймовірне застосування ядерної зброї, що вже почала боятись.

Фото: Суспільне Вінниця

"Купила для того, щоб було в аптечці. Хочу убезпечити себе та свою родину", — розповідає Яна Ковальчук.

"Попитом препарат користується дуже. Особливо останніх два тижні. Купують по 30-50 упаковок за день. Ціна не змінилася, а є стабільною", —розповідає працівниці аптеки Галина Рибаченко.

Вартість та доступність

Наразі в Україні калій йодид випускає два підприємства. Коштує одна пластинка на 10 пігулок 115-125 гривень. У разі небезпеки, в залежності від віку, потрібно разово прийняти одну, або половину пігулки.

Фото: Суспільне Вінниця

Станом на 6 жовтня у Вінниці препарат доступний у трьох аптеках міста:

  • вулиця Соборна, 46
  • проспект Юності, 20
  • вулиця Замостянська, 30

Новости Украины