Може бути експериментальною зброєю — Жданов про атаки плануючими бомбами

КИЇВ. 6 березня. УНН. Плануючі бомби УПАБ-1500В небезпечні тим, що після скидання такої бомби авіацією вона пролітає ще 40 км вглиб та має потужну вибухову дію, більше ніж у 3 рази порівняно із ракетою “Калібр”. Про це в коментарі УНН розповів військовий експерт Олег Жданов.

Цитата

«Це фактично ті ж самі бомби, які нам передають США – JDAM–ER з дальністю 72 км. Тобто, це плануючий боєприпас, який на малій швидкості запускається, і з ним можна боротися тактичними та оперативно-тактичними засобами ППО середньої дальності дії: “Оса”, “Бук”, “Гепард”. Такі бомби тихохідні, у них немає двигуна, який би їх направляв, і маневр у них маленький. Вони летить не вертикально, з бомбардувальника, а як ракета чи планер може пролетіти ще 40 км. Тобто, літак може скинути її приблизно в 10 км від лінії фронту, піднявшись на висоту 14 км, а далі вона може перелетіти 10 км до фронту, ще 30 км в глибину нашої оборони і там вразити обʼєкт», – розповів Жданов.

Проте, на відміну від ракет, плануюча бомба має потужну вибухову дію, маса вибухівки становить 1,5 т. Для порівняння, авіабомби, яким атакували «Азовсталь», містять 3 т вибухової речовини, ракета Х-22 – 960 кг, а “Калібр” – 400 кг.

Експерт зробив припущення, що цей вид зброї, який лише нещодавно росіяни почали застосовувати по території України, – експериментальний.

«Уперше рф показала ці бомби в 2019 році. І навряд чи в них великих запас цих бомб – декілька десятків, це не серійне виробництво. Я так розумію, що росія на сьогодні намагається витягнути все, що можна, усе, що стріляє і піднімається. У них починають вичерпуватися вогневі можливості, особливо високоточне ракетне озброєння. Вони розповідають, що заводи працюють у три зміни, але є великі сумніви, враховуючи, яку кількість продукту їх заводи можуть випустити сьогодні», – додав Жданов.

Нагадаємо

Defense Express повідомило, що російські окупанти застосували проти України нові плануючі бомби УПАБ-1500В, оснащені інерціальною та супутниковою системами навігації.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины