Молились за мир в Україні: різдвяні богослужіння у Кропивницькому

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Різдвяна служба парафії святих апостолів Петра і Павла. Фото Олександра Козловського

Релігійні громади Православної церкви України у Кіровоградській області, які ухвалили рішення про перехід на новоюліанський календар, провели Різдвяні богослужіння. Таких в області п'ять, розповів Суспільному єпископ Кропивницький і Голованівський Марк.

Одна з таких – кропивницька парафія святих апостолів Петра і Павла. За рішення провести різдвяну службу 25 грудня проголосували 93 відсотки вірян, розповів настоятель парафії, протоієрей Іван Шубин.

Різдвяна служба парафії святих апостолів Петра і Павла. Фото Олександра Козловського

Різдвяна служба парафії святих апостолів Петра і Павла. Фото Олександра Козловського

Громада Свято-Покровського храму ПЦУ міста Херсон розпорошена по світу, розповів її настоятель Сергій Чудинович. Під час окупації Херсону російськими військами він жив у Кропивницькому, тут вирішив провести різдвяну службу. Віряни мають змогу долучитись до молитов онлайн, розповів священник: "Наші парафіяни нині живуть в Одесі, у Кривому Розі, за кордоном, у Кропивницькому. До нас на службу ходять також і кропивничани, тож нас після вторгнення навіть стало більше".

Громада ухвалила рішення про перехід на новоюліанський календар, говорить священник: "У Біблії написано, той хто поклав руки на плуг не оглядається назад. Навіщо постійно оглядатись?".

Після різдвяної служби Сергій Чудинович повінчав пару із Херсону: "Випадково зустрів людей з Херсону, вони хотіли у нас вінчатись, але війна… Питаю: передумали? Кажуть, ні. Вони нині живуть у Кіровоградському соціальному Центрі Матері і дитини, тут і провели різдвяну службу та вінчання".

Різдвяна служба громади Свято-Покровського храму ПЦУ у Кропивницькому. Суспільне Кропивницький

Різдвяна служба громади Свято-Покровського храму ПЦУ у Кропивницькому. Суспільне Кропивницький

Нині Сергій Чудинович більшу частину часу проводить у Херсоні, проте допомагає церква й Кропивницькому: "Якщо ми хочемо, щоб нам давав Бог, то й ми повинні давати іншим. Ми ділимось усім, чим маємо — три вантажівки необхідного для лікування привезли для місцевих лікарень".

Дивіться також: Сергій Чудинович розмірковує про те, чому розпочалась війна, якою має бути церква та розповів про перебування у російському полоні

Святкувати цьогоріч Різдво 25 грудня, за новоюліанським календарем, а не 7 січня, запропонував Священний Синод Православної церкви України. За цим календарем, церковні свята, окрім великодніх, зміщуються на 13 днів раніше, і збігаються з астрономічним календарем, розповів єпископ Кропивницький і Голованівський Марк.

"У нас склалася така ситуація, що ми живемо за одним календарем, а свята всі святкуємо по старому, по юліанському календарю, а різниця між тими календарями 13 днів і для того, щоб впорядкувати це, все ми зараз хочемо всі свята перевести на новий астрономічний календар, щоби вони відповідали своїм датам".

Православна церква України рішення про перехід на новоюліанський календар ухвалюватиме у лютому.

Різниця між Юліанським і Григоріанським календарем

Юліанський календар, заснований на спостереженнях за видимим рухом Сонця з неба, ввів у Стародавньому Римі Гай Юлій Цезар у 46 році до н. е. Його розробив олександрійський астроном Созіген на основі календаря Стародавнього Єгипту.

Коли Київська Русь у Х столітті прийняла християнство, разом із ним прийшов і юліанський календар. Однак середня тривалість року в юліанському календарі становить 365 діб та 6 годин (тобто на рік 365 днів, і в кожний четвертий рік додається додатковий день). Тоді як тривалість астрономічного сонячного року дорівнює 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. Тобто юліанський рік був довшим за астрономічний на 11 хвилин 14 секунд і, отже, відставав від реальної зміни років.

"Тому на середину XVI ст. вже виникла різниця у 10 діб", — розповів Суспільному історик Анатолій Войнаровський.

Що відомо

У Михайлівському соборі в Києві відбулася Божественна Літургія Православної Церкви України. Службу відвідали близько 200 людей.

Новости Украины