На Херсонщині Сили оборони працюють над тим, щоб відсунути російську армію якомога далі від лінії узбережжя — Гуменюк

За інформацією: Суспільне Херсон.

Начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк. Фото: Суспільне Одеса

На Херсонщині сили оборони півдня наразі працюють над тим, щоб відсунути ворога якомога далі від лінії узбережжя. Про це заявила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк в ефірі загальнонаціонального марафону.

"Ми розраховуємо на далекобійну зброю, яку очікуємо від партнерів, бо це буде найрезультативніший вплив на росіян, оскільки розуміємо, що лінія фронту проходить Дніпром. І вона має десь відстань від армії РФ безпосередньо в районі кілометра на деяких ділянках, тому й обстріли досить щільні, близькі та можливі. Ми працюємо над тим, щоб нищити їх боєзапаси, зосередження техніки, щоб їм просто не було що застосовувати, чим обстрілювати, та щоб відсунути їх", розповіла Наталія Гуменюк.

За словами Гуменюк, російським військовим немає спокою навіть на лівобережжі, яке вони вважали для себе основною позицією. Вони постійно маневрують, вишукують спокійніші місця, а також в окупантів суттєво похитнувся морально-психологічний стан.

"Те що в них речі зібрані та вже складені, ми вже говоримо відверто і спостерігаємо точно. В них дуже багато тих, хто тікає з позицій, вони самі вишукують своїх втікачів і тому посилюють поліцейські методи серед населення. Дезертирів свого війська вони шукають по житлових будинках та посадках. Вони намагалися розвити тему ДРГ, які спрямувати внаслідок островів, щоб там закріпити свої позиції, але спорядження на водних плавзасобах, які вони вкрали у місцевого населення ми виявили вчасно, і протягом минулих тижнів ми їх результативно знищили. Зараз ми спостерігаємо, що вони намагаються підтягувати резерви, які зможуть облаштувати інженерні та оборонні споруди на тимчасово окупованому Криму. Це говорить що вони усвідомлюють напрямок за яким доведеться рухатись", каже Наталія Гуменюк.

Окупанти намагаються розподілитися та углибитися, тобто віддалитися від лінії води лівого берега. Сам лівий берег вони щільно мінують оскільки побоюються висадки наших розвідувальних груп, каже керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня.

"Ми результативно працюємо по їх спостережних постах, які вони залишають безпосередньо на березі, щоб бачити, що готують сили оборони. За минулу ніч ми відпрацювали результативно по блокпосту в районі Нової Каховки, там же накрили бліндаж з особовим складом і спостережний пост неподалік. А ще нищили близько 50 окупантів, 30 з них 200-х, а 23-поранені. Це теж наша та контрбатарейна робота, яка відбувається у відповідь на обстріли, які вони собі дозволяють в порушення міжнародного гуманітарного права зокрема, обстрілюючи той же онкодиспансер на правому березі та житлові квартали", говорить Наталія Гуменюк.

Що відомо

  • Російські війська намагаються зосередити свої позиції й розташування підрозділів серед місцевих жителів і це суттєво ускладнює їм роботу.

Новости Украины