На Кіровоградщині бракує медиків: які умови пропонують у громадах

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області бракує 84 медиків. Найбільше не вистачає у Петрівській центральній лікарні Олександрійського району – 16 лікарів. Яку зарплату та які умови пропонують медикам, розповіла Суспільному керівниця Петрівської лікарні Оксана Бугаєнко.

Петрівська центральна лікарня розрахована на 112 пацієнтів. 220 лікарів, медсестер та санітарок працюють в 11 відділеннях. За словами Оксани Бугаєнко, бракує 28 лікарів: терапевта, кардіолога, ультразвукової діагностики, акушера-гінеколога, патологоанатома. Найбільше працівників – п’ятьох — не вистачає в хірургічному відділенні. "Лікаря-хірурга, лікаря-ендоскопіста, а також поповнення середнього медичного персоналу хірургічного профілю".

З Національною службою здоров’я підписали вісім пакетів медичних послуг. Торік отримали від служби понад 25,5 мільйонів гривень, каже керівниця. Фінансується лікарня і з бюджету Петрівської громади. "У 2022 році ми отримали 25 мільйонів на придбання медобладнання, медикаментів, на харчування. Отримали два монітори слідкування за пацієнтами, ректороманоскоп, переносний концентратор, який буде працювати і від електромережі, і на генераторі".

За гроші громади облаштували три квартири, які чекають на лікарів. За словами голови Петрівської громади Світлани Тилик, квартири мебльовані, в них є необхідна побутова техніка.

Облаштували три квартири для лікарів. Суспільне Кропивницький

Лікарка-інфекціоністка Катерина Мерва крім роботи за спеціальністю, лікує дітей у терапевтичному відділенні. Робить це, бо Петрівській центральній лікарні, де вона працює, бракує лікарів. Нині, у відділенні перебувають 20 дітей.

Розповіла, заборгованостей по зарплаті немає. "Отримую 20 тисяч гривень і більше, це все залежить ще від чергувань, від нічних змін".

Що відомо

Нині Кіровоградська область потребує 78 лікарів та 6 медсестер.

Начальниця управління обласного центру зайнятості Тетяна Кеслер сказала, мають 13 вакансій для профільних лікарів: сімейних лікарів, лікарів загальної практики. Заробітна плата для лікарів – 20 тисяч гривень, для медичних сестер та медичних братів – 13,5 тисяч гривень.

Медики, які стоять на обліку у центрі зайнятості, можуть безкоштовно пройти курси з професійного навчання і зміни спеціалізації.

Новости Украины