Над створенням серії картин «Тотеми» хмельничанка працювала півтора роки

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Суспільне Хмельницький

Персональну виставку картин "Тотеми" презентувала у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва лікарка-офтальмологиня, пластичний хірург Ірина Жара. Авторка полотен — не професійна художниця. Вона взяла участь у проєкті "мАРТтен" з Київським художником Олегом Юровим, кінцевим завданням якого була виставка.

Жінка з тигром, косулею та мечем. Перед відвідувачами постають десять полотен, на яких зображені жінки з різними їхніми тотемними тваринами. Кожна чіпляє за душу, каже відвідувач виставки Вадим Столярик: "Для мене особливо глибокою роботою виявилася ця, де зображений орел і дівчина з кинджалом. Вона відображає наше сьогодення, на мою думку. Для мене це як наше сьогодення, наше прагнення до перемоги, боротьба і водночас гідна єдність і закритість в собі".

Фон кожної картини підкреслює на ньому розташовані образи. Роботи авторки масштабні, розповідає директорка Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Майя Онищук.

"Я люблю масштаби. І наповненість енергетична, вона надзвичайно цікава і абсолютно різна. Кожна картина несе за собою силу, однозначну силу, жіночу силу. Але цікаво, як художниця побачила тварин, різних тварин. Моя дитина сказала, що це я, яка не боїться великої загрози, великої сили, і великих випробувань", — каже Майя Онищук.

Над картиною «Лелеки», каже Ірина Жара, почала працювати ще до війни. Суспільне Хмельницький

Авторка експозиції Ірина Жара за фахом пластичний хірург. Каже, картини пише останні чотири роки. Над цією виставкою почала працювати півтора роки тому, розповідає мисткиня: "Деякі полотна мені не давались, деякі образи давались. Найскладнішим, напевно, образом є образ нашої перемоги. Я перебрала дуже багато прототипів образів жінок, щоб вловити отой погляд, який я хотіла передати в цій жінці, яка є уособленням всієї нашої України. На деяких полотнах тотемом всієї України є сукупний образ жінки, жінки-берегині, жінки, яка охороняє нашу країну".

Над картиною "Лелеки", розповіла авторка, почала працювати ще до війни: "Ідея була показати таку собі мрійливу молоду пані, у якої мрії як лелеки, і вони полетіли кудись у далечінь, і вона така романтична, дивиться за ними, як вони летять. Двоє чи троє людей мені казали, коли дивились на цю картину, що це, напевно, душі наших хлопців, котрі загинули, захищаючи оцю дівчину".

Виставка картин "Тотеми" Ірини Жари у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва діятиме до 27 січня.

Новости Украины