Нагорода від Залужного. Жительку Кіровоградщини Тетяну Босько відзначили за допомогу військовим

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Директорка Панчевського БФ «Прихисток» Тетяна Босько. Фото: Facebook Панчевський БФ «Прихисток»

Директорка благодійного фонду "Прихисток" Тетяна Босько отримала нагрудний знак "За сприяння війську" від Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. Благодійний фонд працює в Панчевому Новоукраїнського району. Його учасниці допомагають військовим і переселенцям.

Про фонд

Панчевський благодійний фонд "Прихисток" розпочав роботу після повномасштабного вторгнення. "Ми – це ті самі дівчата, які облаштували в Панчевому 50 будинків для переселенців", – розповідає Тетяна Босько. Навесні вона разом землячкою Віталією Панкул почала шукати старі будинки в селі й робити ремонт, щоб там змогли поселитися люди з тимчасово окупованих територій. Частина переселенок тепер працюють у фонді.

Дивіться також: У селі Новоукраїнського району Кіровоградської області для переселенців облаштували більше пів сотні будинків

Також "Прихисток" допомагає військовим. "Перелічити всіх, кому ми допомагаємо, нереально, – каже Тетяна Босько. – Навіть не ведеться перелік всього, що відбувається щодня. Передаємо все – починаючи від ліків й закінчуючи тепловізорами, дронами, машинами. Ми лише тепловізорів передали понад 30. Сьогодні хлопці подзвонили, що треба щось, і завтра це вже поїхало".

Нагрудний знак від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Facebook Панчевський БФ «Прихисток»

Вручення нагороди. Facebook Панчевський БФ «Прихисток»

Зі слів Тетяни Босько, зараз найбільше потрібні ліки, теплі речі, термобілизна й обладнання. Харчові продукти на фронті є. "Кожен підрозділ просить різне, – каже директорка фонду. – Комусь потрібен тепловізор. Комусь – машина. Ще комусь – зимова гума. Ми стараємося для кожного знайти спонсора".

Тетяна Босько каже: співпрацюють з військовими підрозділами, не розділяючи їх за географічним чи якимось іншим принципом. "Як можна допомагати комусь одному, якщо вони всі наші? Вони нас захищають. Якщо просять про допомогу, то стараємося відгукнутися до всіх".

За словами директорки фонду, зазвичай військові пишуть листи-звернення. Деякі звертаються через знайомих. "Якщо це незнайомі люди, перевіряємо інформацію, знаходимо командування цього підрозділу й спілкуємося з ним", – розповідає Тетяна Босько.

Зазвичай перекидають кошти просто люди, каже директорка благодійного фонду. Також дуже допомагають два підприємства – промислове й аграрне (назви не вказуємо з міркувань безпеки). "На промисловому підприємстві кажуть, що якщо я два дні не телефоную, то вони вже хвилюються. Ось зараз вони виділяють кошти на два оптичні приціли нічного бачення".

Панчевський благодійний фонд "Прихисток" співпрацює з американською організацією Razom for Ukraine. "Вони опрацьовують запити військових. Чимось вони допомагають, чимось ми". Найближчі плани, каже Тетяна Босько, – зібрати на метал, з якого варитимуть гармати на фронті. Також хочуть відремонтувати гуртожиток для переселенців. Зараз це закинута двоповерхова будівля. "Ми шукаємо спонсорів, щоб зробити квартири й поселити там людей, бо багато родин залишаються жити в нашому селі".

Про нагороду

"На нагороду від Валерія Залужного нас подали військові, яким ми допомагаємо, – розповідає Тетяна Босько. – Так вирішили відзначити нашу роботу".

За словами директорки, представниць фонду запросили на нагородження в Київ. Проте вони того дня не встигали виїхати, тому попросили знайомого її забрати. Цим знайомим виявився військовий Василь Віконський, який також отримував відзнаку від Головнокомандувача Збройних Сил. На нагородження жителі Панчевого поїхали в Івано-Франківськ, щоб Віконський їх там нагородив.

"Він сам з Івано-Франківська і якраз приїхав у відпустку і проводив мінізмагання "Кубок Карпат", – каже Тетяна Босько. – Щодо Залужного, то нам сказали, що його взагалі дуже важко впіймати, щоб познайомитися й привітатися. Але ми дуже вдячні, що він відзначив нас за нашу справу".

Новости Украины