“Намагання зберегти обличчя при поганій грі” — політолог про заяву Ірану щодо постачання дронів росії

КИЇВ. 8 листопада. УНН. Заява Ірану щодо постачання дронів росії нібито ще до початку повномасштабного вторгнення виглядає як намагання країни затягнути процес введення нових санкцій і зберегти статус нейтральної держави. Про це в коментарі УНН розповів кандидат політичних наук Максим Ялі.

Цитата

«Іран зрозумів, що доказів в України щодо використання дронів більше, ніж достатньо. Тож, така заява – намагання затягнути перемовини і не визнати свою провину, аби уникнути нових західних санкцій на тлі чергової девальвації іранського ріала та суспільних протестів. Тобто, вони намагаються затягнути процес введення санкцій, який призведе до погіршення соціально-економічної ситуації і обов’язково дасть підґрунтя для продовження протестів різних верств населення. Тут можна провести паралель і пригадати, коли вони збили наш літак 2,5 року тому і досі не виплатили компенсації. Це така тактика Ірану – заговорити, аби збити хвилю і уникнути нових санкцій», – розповів політолог.

Ключове джерело наповнення бюджету Ірану – це нафта та газ. Проте на іранські енергоносії Захід вже давно ввів санкції, Європа та США не купують там енергоносії.

«Основними покупцями іранської нафти є Китай та Індія. Можливі санкції щодо утримання — стеля цін. Зараз Захід домовляється про стелю цін на російську нафту. Але в майбутньому, якщо буде вже юридично доведена участь Ірану в постачанні дронів, то це може їх також торкнутися», – вважає Ялі.

Окрім того, як припускає політолог, Іран намагається уникнути репутаційних втрат та зберегти статус нейтральної держави.

«Можливо, тут також намагання зберегти відносини з Україною, тому що Україна до початку повномасштабної війни була одним із важливих постачальників продовольства – зерна та олії – і тим самим підтримувала продовольчу безпеку Ірану. Тож це спроба не втратити свій статус нібито нейтральної держави. Проте, усі розуміють, що дрони є іранськими, і це намагання зберегти обличчя при поганій грі», – зазначив Ялі.

Нагадаємо

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдуллахіян вперше визнав, що його країна поставила росії дрони, але наполягав на тому, що передача відбулася до війни рф проти України.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины