Науковці, підпільники та письменник: п’ять буковинців, на честь яких перейменували вулиці в Чернівцях

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Фото ілюстративне. Суспільне Чернівці

У Чернівцях нові назви отримали понад 50 вулиць, які були пов'язані з російським та радянським минулим. Тепер деякі вулиці носять імена українських громадських та політичних діячів. Суспільне обрало п'ять знакових буковинців, на честь яких перейменували вулиці, та розповідає, чим вони відомі.

Корній Товстюк

Корній Товстюк. Львівська політехніка

Яку вулицю перейменували: Федора Достоєвського (російського письменника)

Український науковець, доктор фізико-математичних наук. Народився в Мамаївцях Чернівецької області. У роки Другої світової війни був членом Організації українських націоналістів (ОУН-М) та учасником Буковинського куреня.

У 1943 році був заарештований Гестапо, але уникнув розстрілу. Жив на Франківщині, з наближенням радянських військ перебрався на Буковину, де почав працювати вчителем у селах Кіцманського району.

У 1945 році вступив до Чернівецького університету, згодом закінчив аспірантуру та почав працювати у виші. У 1956 році очолив кафедру напівпровідників, пізніше — організував у Чернівцях відділення інституту напівпровідників Академії наук УРСР. Брав участь в створенні кількох підприємств електронної промисловості у Чернівцях.

У 1989 році вступив до Української республіканської партії та написав статтю про необхідність створення незалежної України.

Костянтин Майданський

Костянтин Майданський. Історична правда

Яку вулицю перейменували: Возз'єднання

Член Організації українських націоналістів (ОУН) з 1940 року. Народився у селі Рогізна, яке нині є частиною Чернівців. Був провідником Садгірського районного проводу ОУН. Заарештований румунськими жандармами у 1943 році та засуджений на 5 років.

Звільнений з в’язниці у Румунії в березні 1944 року через наступ радянських військ, повернувся на Буковину. Загинув у 1948 під час сутички з радянськими спецслужбами у Мамаївцях.

Йосип Бург

Йосип Бург. Фото з архіву Петра Рихла

Яку вулицю перейменували: Михайла Удонова (командира радянського партизанського загону)

Єврейський письменник та громадський діяч. Народився у Вижниці, є почесним громадянином Чернівців. Бург писав свої твори на їдиші, українською, німецькою та російською мовами. Редагував єврейську газету "Черновіцер Блетер" ("Чернівецькі Листки"), також очолював товариство єврейської культури імені Штейнберга у Чернівцях.

"Я глибоко переконаний, що не за горами той час, коли Україна стане не тільки географічно європейською державою. Потрібен лише час, щоб люди усвідомили державність української мови, значущість національної ідеї та роль української культури", — казав Бург в інтерв'ю у 1997 році, яке цитує газета "День".

Олег Панчук

Олег Панчук. zbruc.eu

Яку вулицю перейменували: Олександра Пушкіна (російського письменника)

Український вчений, хімік, громадський діяч. Був завідувачем кафедри неорганічної хімії та деканом хімічного факультету Чернівецького університету. Один з фундаторів національного руху на Буковині в часи перебудови, очолював крайову організацію Народного руху України на початку 1990-х років. Олег Панчук є двоюрідним онуком Ольги Кобилянської.

"Ми вдома про патріотизм ніколи не говорили – це було само собою зрозуміло. Що ми ненавидимо радянську владу і що ми за Україну, але ми у цьому були безпомічні", — розповідав він в інтерв’ю сайту “Збруч”.

Авксентій Яківчук

Авксентій Яківчук. bukcentre.cv.ua

Яку вулицю перейменували: Олександра Матросова (радянського військового)

Український фольклорист, народознавець, публіцист. Досліджував усну народну, пісенну творчість, культуру та побут жителів Буковини. Автор понад 400 статей у часописах України та понад 100 — у книжкових виданнях, йдеться на сайті Буковинського центру культури та мистецтв, у якому працював Яківчук.

"Він ходив від села до села у пошуку народних майстрів, збирав кращі зразки для виставок і носив їх до автобусів, щоб доправити до Чернівців", — розповідає про нього письменниця Віра Китайгородська.

Новости Украины