Не залишилось жодного цілого будинку. Як живуть люди у Таврійському на Херсонщині

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсонщина, жителька села Таврійське у кімнаті свого пошкодженого обстрілами РФ будинку, 3 березня 2023р.Фото: Суспільне Херсон

На межі Херсонської та Миколаївської областей розташоване село Таврійське Правдинського старостату. На початку березня 2022 року російські військові його зруйнували — там не залишилось жодного цілого будинку. Майже всі місцеві жителі змушені були виїхати з села. Тепер, після звільнення Херсона, люди починають повертатися.

Місцева жителька Ніна Іванівна із родиною повернулась до Таврійського одразу після звільнення правобережної Херсонщини. Жінка розповіла, що село перший раз обстріляли 12 березня 2022 року, з 14 березня — люди почали виїжджати. Залишились лише три люди: чоловік, жінка і один старожитець села.

Херсонщина, Таврійське, вибите скло у вікні одного з будинків через обстріли РФ, 3 березня 2023р. Фото: Суспільне Херсон

За словами жінки, непошкоджених будинків у селі не залишилось. Тому, як тільки повернулись – почали відновлювати дім.

"Ми приїхали в перший день звільнення, було дуже страшно, плакали, а потім закотили рукава і почали все відмивати та відбудовувати. З кусочків ліпили, в першу чергу кришу, вікна позабивали, двері, та попри це були раді, що вже вдома. Як перший раз лягли на своє ліжко – плакали від щастя", – розповідає Ніна Іванівна.

Херсонщина, Таврійське, пошкоджена обстрілами ванна кімната в одному з будинків, 3 березня 2023р. Фото: Суспільне Херсон

Відновлювати будинки допомагають волонтери та місцева влада. Багато чого місцеві жителі роблять власноруч.

"Нам допомогли друзі перекрити кришу, все було зруйноване, розбите, вікна вже вставили, двері з Миколаєва привезли. Влада надала OSB-плити. Коли включаємо генератор, воду подає помпа, та що можна сказати цивілізація", – каже жінка.

Зараз у Таврійському відсутня електрика, водопостачання та газ. З дровами допомагають благодійники, каже староста Правдинського старостату Любов Шевченко. Люди потроху повертаються додому. Зараз тут живе 34 родини.

"Люди повертаються. Треба відремонтувати хату, покрити її. Сьогодні у нас працює бригада з Івано-Франківська. Живуть чи не живуть люди, якщо немає даху, треба закривати. Там де збережені стропила та балки, покривають плівкою. Тоді вже люди можуть повернутись", – говорить староста.

Херсон, Таврійське, пошоджена стеля в одному з будинків, 3 березня 2023 р. ото: Суспільне Херсон

Родина Петросян виїхала з Таврійського до Очакова. Треба було рятувати вагітну онуку. Зараз навідуються, щоб перевірити в якому стані хата. Любов Петросян говорить, що коли приїхали, дах у їх будинку був накритий.

Перед тим, як виїхати з Таврійського, Олександру Петросяну довелося поховати сестру і брата, яких розстріляв російський БМП.

"Нам не давали їх забрати. Потім викрали та поховали в Надеждівці на кладовищі, а потім перевезли до церкви. Ми поїхали їх забирати. Йшла колона, ми ховалися, тікали. Приїхали сюди, оскільки їх забрали, не перевдягали, брудних у крові так і поховали", розповідає Олександр.

Чоловік говорить – весь час у їхньому селі перебували українські військові, які не давали армії РФ просунутись далі у напрямку Миколаєва.

Через обстріли військових РФ у селі зруйновані усі чинні підприємства. Староста Правдинського округу говорить — зараз працюють над відновленням електрики.

Попри все пережите жителі Таврійського не втрачають оптимізму і вірять, що зможуть відбудувати своє село.

Що відомо

  • На Херсонщині, у селі Таврійське Білозерської громади, волонтери лагодять пошкоджені внаслідок російських обстрілів будинки.
  • Впродовж 2 березня російська армія здійснила 65 обстрілів Херсонщини, з важкої артилерії та "Градів" випустила по території області 366 снарядів.
  • 3 березня, у Херсоні внаслідок обстрілів поранена 48-річна працівниця одного з місцевих підприємств.
  • Російські військові атакували населені пункти Херсонщини. Внаслідок обстрілів поблизу Томариного загинув тракторист. Також внаслідок обстрілів Бериславського району поранені четверо людей.

Новости Украины