Окупаційна влада Херсонщини оголосила, що припиняє обіг гривні

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фото: УНІАН

Окупаційна влада Херсонщини оголосила, що до 31 грудня поточного року припинить обіг гривні. Потім — лише рубль. Зараз розрахуватися за товар в магазині карткою українського банку ще можливо, але з кожним днем таких магазинів стає менше. А от обміняти гроші з картки на готівку майже не можливо.

Херсонець Ростислав розказує, що намагався щось придбати карткою на херсонському ринку. Але ті магазини, які раніше розраховувались по терміналу, зараз вже відмовляють. Висять об'яви, що термінали не працюють.

"Приймають тільки готівку, а де взяти готівку, якщо банкомати не працюють вже давно у нас? Якщо усі відділення банківських українських структур закриті? От ходимо по ринку і шукаємо", — говорить херсонець.

За словами місцевої жительки Тетяни, раніше переказувати гроші з картки в готівку, хоч і під значний відсоток, було доступно для херсонців. Зараз це завдання "із зірочкою". Обмінники вже декілька місяців закриті і немає вже тих людей, які переводили з електронних карток готівку.

"Зняти з картки гривню у Херсоні стає все важче. Раніше це можна було зробити у мінял на ринку. Також деякі користувались такими послугами через закриті групи, але зараз це важко. Мені вдавалось кілька разів обміняти невеликі суми через знайомих знайомих. Чи довго триватиме після заяв окупантів про введення російського рубля і вимивання гривні з обігу і арешти тих, хто займається обміном валют, не знаю", — каже жінка.

Перший заступник голови облради Юрій Соболевський говорить, що зараз окупаційна влада робить все, щоб витіснити гривню з обігу. Проводять рейди по магазинах і під тиском заставляють писати на товарах цінники в рублях і забороняють розраховуватися через термінали картками українських банків.

"Наскільки це реально мені важко сказати. На мій погляд, зараз ще недостатньо рублевої маси для того, щоб повноцінно замінити гривню. Але які будуть дії з боку РФ, що вони зараз будуть масштабно готівкові кошти запускати в обіг, то теоретично це можливо. Є ще один фактор — це наше ЗСУ. Я впевнений, що вони внесуть корективи, стосовно їх експериментів над Херсонщиною", — розповів Соболевський.

Економіст Володимир Молчанов каже, що процес виведення гривні з обігу нині залишається в початковій стадії. На користь гривні, крім встановленого курсу 1.25:1, який є неадекватним і дискримінаційним, є ще один чинник – успіхи ЗСУ.

"Це призведе до того, що на правому березі рубль зникне з військових причин. Якщо вони все ж таки стримуються на яких-то плацдармах, то там буде жахливий дефіцит будь-якої товарної маси. Будуть проблеми з постачанням і не буде значення яка там валюта ходить. Рубль втратить свою вагу. Не буде там його комусь утримувати", — говорить Молчанов.

За словами економіста на лівому березі все буде залежати від політичних наслідків через поразки на правому березі.

Що відомо:

  • Президент Росії Володимир Путін 30 вересня виступив у Георгіївській залі Кремля на церемонії "приєднання" до РФ тимчасово окупованих українських територій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей після того, як на них відбулися псевдореферендуми. У своїй промові він також закликав "Київ сісти за стіл переговорів". На цій же церемонії ватажки самоназваних Л/ДНР Деніс Пушилін, Леонід Пасічник, а також колаборанти Євген Балицький та Володимир Сальдо підписали документи про "приєднання" регіонів до РФ.
  • 3 жовтня Держдума Російської Федерації ратифікувала договір про "приєднання" до Росії тимчасово окупованих територій України: так званих "ДНР" і "ЛНР", Запорізької та Херсонської областей.

Новости Украины