Тиждень праці та 9 кілометрів пряжі: майстриня з Херсона відтворює кам’яні вишиванки у гобеленах

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фото: Тетяна Болгарова

Майстриня Тетяна Болгарова, переїхала до Херсона після окупації Криму військовими РФ Криму. Після того, як росіяни захопили місто, жінка знову вимушена була покинути домівку. Зараз вона перебуває за кордоном і там відтворює у гобеленах кам'яні вишиванки, які є візитною карткою Нової Каховки.

За словами майстрині це її можливість віддячити Херсонщині за те, що їх з сином, кримчан, прийняли у важкі часи.

"Ми змогли жити, я змогла займатися керамікою. Тому хотілося б, щоб цей проєкт став символічною подякою", — каже жінка.

Через тимчасову окупацію Херсона Тетяна Болгарова переїхала до іншої країни. Ці роботи для неї — можливість нагадати людям про красу та різноманіття херсонської землі.

"Я якось звернула увагу на килимову вишивку. Подивилася матеріали в інтернеті. І потім якось так сталося, що згадалися мені кам'яні вишиванки у Новій Каховці і захотілося це відтворити у текстилі, щоб люди побачили український орнамент, красу українського міста", — розказує майстриня.

Матеріали та обладнання для створення гобеленів майстриня купує за власні гроші. Зараз працює над другим гобеленом. Всього жінка знайшла у мережі та замалювала близько 20 кам'яних вишиванок.

За її словами для виготовлення однієї вишиванки було витрачено сім днів натхненної праці, хвилювання чи вийде, тому що це було вперше, і 9 кілометрів пряжі.

В Новій Каховці кам'яними вишиванками прикрашені понад 180 будинків. Візерунки не повторюються навіть у межах однієї споруди. Орнаменти створила група малярів-монументалістів на чолі з Григорієм Довженком у 50-х роках 20 століття.

Новости Украины