Окупаційна влада Херсонщини заявила про обов’язкову диспансеризацію дітей

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фото: Pexels

Окупаційна влада Херсонщини заявила про обов'язкову диспансеризацію дітей, бо раніше вони не отримували належної медичної допомоги.

Херсонка Ольга разом зі своїми дітьми 12 і 14 років та мамою залишаються в окупованому місті. Виїхати не можуть, бо матір, яка відновлюється після тяжкої хвороби, не витримає дорогу. Усі так звані ініціативи від російської влади, жінка ігнорує. Російський паспорт не отримувала і дітей до шкіл не віддавала. А заявою Путіна про масову диспансеризацію дітей на окупованих територіях налякана.

"Я, звичайно, в шоці і категорично проти того, щоб моїх дітей хтось незрозумілий оглядав. Всі питання зі станом здоров’я моїх дітей ми вирішуємо з нашим педіатром, який веде їх від народження. Зрозуміло, ні на яку диспансеризацію я добровільно їх не віддам", — розказує херсонка.

Юрій Соболевський, перший заступник голови Херсонської обласної ради, каже, що окупаційна влада на українських дітях робить досить великий акцент. Влітку намагалися зробити, щоб більше дітей виїхали за межі Херсонщини до Адигеї та інших регіонів РФ. Таке вони практикували і на сході України.

"Є побоювання, що їх будуть вивозити масово на територію РФ. Після цього дітей можуть не повертати. Я дуже сподіваюся, що це буде не примусово. Що не дійде до цього. Але побачимо", — говорить Соболевський.

Заяви окупаційної влади, що діти мають пройти диспансеризацію, бо раніше вони не отримували належної медичної допомоги є маніпуляційними, говорить лікар Максим Овчар. На Херсонщині з самого народження із дітьми працює патронажна служба. Українські діти повністю забезпечені належною медичною допомогою, наглядами, профоглядом та щепленнями. Проблем немає ніяких взагалі.

За словами політолога Володимира Молчанова тих, хто погодиться на цю пропозицію, не так багато. Це ті люди, які підтримують "русский мир".

"Скоріш за все потім буде така ініціатива "евакуація російських граждан із Херсона". А граждані, як вони вже сказали, що всі, незалежно чи взяли паспорт, чи ні. Тому є така небезпека, що дітей просто можуть вивести хоча б на територію окупованого Криму або і далі. А батьки чи за ними потягнуться, чи залишаться без дітей. Росії на це начхати. Їм головне взяти дітей", — каже Молчанов.

Більшість людей, які залишилися в місті не погодяться і ігноруватимуть цю диспансеризацію, каже політолог, бо розуміють, що наслідки можуть бути непередбачуваними.

Що відомо:

  • 6 жовтня в Росії опублікували текст оновленої Конституції Росії, де в складі країни вказані українські території — Запорізька, Херсонська, Донецька та Луганська області.

Новости Украины