Омбудсмен про звернення з окупації: люди повідомляють про злочини та бояться називати себе

Дмитро Лубінець

КИЇВ. 29 вересня. УНН. Офіс Омбудсмена отримує звернення від українців з окупованих територій. Люди повідомляють про злочини, однак бояться називати себе. Про це у коментарі УНН розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Серед порушень прав людини на окупованих територіях — примусова депортація, звільнення з роботи та заборона на вільне пересування.

Цитата

«Зв’язок є, ми накопичуємо інформацію, а порушення там в усіх спектрах: починаючи від примусової депортації, примусової мобілізації, забирають документи, звільняють з роботи, постійні перевірки, порушення права на вільне пересування – не випускають на нашу, вільну територію, яку контролює наш український уряд», — розповів Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що рф продовжує себе вестися як окупант і показує всьому світу, у тому числі жителям тимчасово окупованих територій України, що для них такого поняття, як «закон», «правопорядок», не існує.

«Люди звертаються, звертаються масово, але вони побоюються, вони не називають свого ПІБ. Кажуть: «Запишіть, зафіксуйте, щоб ви знали, що у нас тут відбувається!», але від кого конкретно… Вони бояться. Загальний посил такий: «Будь ласка, звільніть нас, ми всі хочемо в Україну!», я підкреслюю – це розбиття російської пропаганди. Я коли побачив ці цифри (попередні результати псевдореферендуму – ред.), зрозуміло, що «референдум» повністю намальований. 99% людей хочуть, щоб Україна звільнила ці території за добу, а 1% розуміє, що можливо не так швидко… Усі просять: «Звільніть нашу територію, поверніться. 100% так буде, все буде Україна, все буде перемога!», — розповів Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За примус українців отримувати громадянство рф — кримінальна відповідальність: уряд зареєстрував законопроект

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины