Освітні втрати на Полтавщині: як повномасштабна війна Росії вплинула на навчання школярів

За інформацією: Суспільне Полтава.

Рівень знань учнів шкіл на Полтавщині з різних предметів. Фото: Суспільне Полтава

Про це Суспільному розповів начальник управління державної служби якості освіти Юрій Кращенко:

"Погіршуються результати з тих предметів, які мають накопичувальний, тобто акумулятивний ефект. Іншими словами, якщо ти пропустив певні теми або погано їх засвоїв, то тоді наступні теми даються важче".

Стратегії для компенсації навчальних прогалин нині розробляють понад 500 педагогів із 30 громад області. Знання поширюють каскадним методом серед колег ― навчання проходить один педагог, а потім передає знання іншим.

Як на Полтавщині надолужують пропущені заняття. Фото: Суспільне Полтава

"500 учителів ми навчили цього інструментарію. Тобто, це первинна діагностика, потім це різні компенсаторні заходи і потім, відповідно, вторинна діагностика", ― розповів Юрій Кращенко.

За його словами, учням пропонують матеріал для самостійного опрацювання, ущільнення тем під час уроків та додаткові індивідуальні чи групові заняття. Ці заходи будуть підлаштовувати під потреби школярів. Найчастіше вчителі області компенсують навчальні прогалини через передачу матеріалів учням на самостійне опрацювання.

Десятикласники Розсошенської гімназії на Полтавщині під час уроку. Фото: Суспільне Полтава

Що кажуть учителі та учні про вплив війни на освітній процес

Десятикласниця Розсошенської гімназії Вікторія Молошна розповіла Суспільному, що з початком повномасштабної агресії Росії навчатися стало складніше.

"Дуже мені важко даються точні науки, математика. Ми під час тривог спускаємося в укриття і перебуваємо там. Деякі вчителі припиняють урок, деякі продовжують його проводити. Деякі переносять інформацію на наступний урок, а деякі ― на домашнє опрацювання", ― сказала школярка.

Учителька Розсошенської гімназії Світлана Савченко на уроці. Фото: Суспільне Полтава

Учителька Розсошенської гімназії Світлана Савченко Суспільному розповіла, що учні в класі мають більше можливостей опанувати матеріал та нові теми.

"Коли лунають повітряні тривоги, ми маємо спуститися в укриття і пропрацювати лише основні пункти теми, звернути увагу на основні поняття, формули і більший об’єм інформації давати за рахунок відеоуроків", ― сказала Світлана Савченко.

Новости Украины