“Підлітки кричать про біль і потреби” – психологи пояснили, чому в Україні здобув популярність рух “Редан”

КИЇВ. 3 березня. УНН. Субкультура підлітків-неформалів “Редан”, яку поширює фсб рф на території України, популярна серед підлітків, адже складний вік поєднався з обставинами війни. Зараз у підлітків не реалізована потреба проявляти себе та впливати на обставини. А даний рух цю можливість дає. Про це в коментарі УНН розповіли психологи.

Деталі

«Ситуація з “Редан” показала, що підлітки кричать про біль і свої потреби. І це єдиний можливий варіант, щоб в теперішніх умовах звернули на це увагу. Кожен рух, кожна дія дитини, будь-якого віку, це про потреби. Не важливо, наскільки нам подобається чи не подобається ця дія. Так влаштована психіка дитини – діяти імпульсивно», – розповіла дитячий психолог Юлія Вінтоняк.

За статистикою волонтерів та дитячих психотерапевтів і психіатрів, від війни найбільше страждають діти молодшого дошкільного віку (3-5 років) та підлітки середнього віку (12-16 років).

«Що потрібно підлітку? В першу чергу, визнання, спілкування і місце, де вони можуть проявлятися. Якщо подивитися на події сьогодення, багато дітей залишилося без друзів, бо їх або немає живих, або вони поїхали і немає з ними звʼязку. В багатьох немає житла, або навіть родичів та сімʼї і це абсолютна криза. Як і в дорослих, у них зникло попереднє життя, вони опинилися в підвішеному стані і немає на що опиратися. Але на відміну від дорослих, у дітей психіка менш стабільна до тих подій, які зараз відбуваються», – зазначила Вінтоняк.

У мирний та безпечний час підлітковий період складний і всі події сприймаються гостро. А зараз це ще накладається на жахливі обставини та нестачу внутрішніх ресурсів у самих батьків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке стрес, хто найменше від нього захищений та як з ним боротися – розповідає експертка

«Це говорить про нашу прогалину щодо програм відновлення та підтримки дітей і підлітків. Я знаю, що ведеться робота із дітьми молодшого дошкільного віку. Але ні мені, ні моїм колегам не відомо про такі ж програми для підлітків. А їм треба поговорити, їм треба визнання та спосіб проявити себе. Натомість, вони бачать агресію навколо себе», – розповіла психолог.

Саме через це рух “Редан” так ефективно почав діяти на українських підлітків. Вони потрапили у спільноту, де задовільняються їх базові психологічні потреби.

«Підлітки самі по собі знаходяться між двома полюсами, коли вже не дитина, але ще й не дорослий. Від них вимагають слухатися, як від маленьких, але приймати рішення,як дорослі. Проте, їх потрібно приймати як рівних. А для цього повинні бути якісні стосунки з батьками, як б базувалися на довірі та спілкуванні. Щоб підліток міг сказати дорослому все, що його турбує. І надати можливість відчувати себе проявленим в тій сфері, яка його цікавить, де б він міг приймати рішення. Інакше, дитина буде шукати “шпаринку”, аби вийти з цього забуття», – зазначила Вінтоняк.

Дитячий психолог Тетяна Кирієнко також зазначає, що популярність руху “Редан” повʼязана саме з нереалізованою потребою впливати на обставини.

«Діти хочуть бути почуті і побачені, а батьки цієї можливості не дають. Тому батькам рекомендую цікавитись життям своєї дитини: мрії, бажання, що її турбує. Не бійтесь давати дітям більше відповідальності, зараз вони потребують бути значимими. Можете дати дитині завдання кожного тижня навідувати того, хто потребує допомоги, залучити до збору парафіну для воїнів, чи просто дати забирати меншу сестричку чи братика з садочка. Тобто, будь-яка відповідальність. Частіше повторюйте дитині, що ви потребуєте її допомоги, що пишаєтесь нею і щасливі, що у вас є діти», – радить Кирієнко.

Ще одна причина популярності руху – необежене користування соцмережами та можливість приєднуватися до будь-яких груп.

«Підніміть тему певного молодіжного руху, аби діти знали, що вони несуть, для чого виникають і чим небезпечні. Запитайте думку дитини, що б вона зробила, якби її запросили до такого угрупування. Дитина повинна мати уявлення, якщо колись зіштовхнеться з подібним. Такими розмовами ви зможете сформувати думку в дитини і вберегти її від впливу певних груп», – додала Кирієнко.

Нагадаємо

Російська фсб, шляхом маніпуляцій, поширює серед підлітків в Україні рух ПВК “Редан” – субкультура підлітків-неформалів, яка утворилася в росії під впливом аніме. Начальник ГУНП Харківської області Володимир Тимошко повідомив, що в місті затримано сотні неповнолітніх, які хотіли влаштувати масову бійку. Також поліція Києва, на столичному Печерську попередила конфлікт між молоддю цього угруповання.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины