Полтавців запрошують на «Музейні середи»

Екскурсовод Наталія Скорик та її агенція «Скарбничка мандрів» добре відомі серед полтавських туристів. Передусім тому, що Наталія любить знаходити щось нове і оригінальне, всі її мандрівки – це насолода для любителів історії. І ось новий проект – «Музейні середи». Презентація відбулася у Полтавському художньому музеї «Галерея мистецтв».

Захід складався з двох частин. У першій присутні послухали лекцію мистецтвознавця, наукового співробітника Полтавського художнього музею Назара Майструка про історію порцеляни. Друга частина – концерт популярних мелодій у виконанні Богдана Стегнія.

Присутні милувалися зразками унікальних порцелянових виробів XVIII — початку XIX століть. Представили блюда, чашки, чайнички, статуетки. Назвар Майструк здійснив екскурс у минуле – коли порцеляну тільки почали виготовляти у Китаї.

«Довгий час технологія виготовлення була велико таємницею, яку не розкривали нікому. Порцеляновий посуд вважався величезною цінністю у Європі. Це була надзвичайна дивовижа – легкий, тонкий і вишуканий посуд. Дуже довго над його формулою «билися» знані майстри. Вдалрося їм це тільки на початку 1700 х років. Тоді ж у німецькому Мейсені відкрили першу порцелянову мануфактуру» — розповів Назар Майструк.

Також гості дізналися про первісні у сучасні методики виготовлення порцеляни. Кожен охочий зблизька міг помилуватися посудом. Зазвичай, ці експонати знаходяться у фондах. І саме це – найцінніше, вважає організаторка Наталія Скорик:

« Ідея у мене виникла давно. Пригадалися мистецькі п’ятниці у Коцюбинського, і захотілося зробити щось на кшталт цього. Середу обрала не випадково – середина тижня, коли всі ще не дуже стомлені, такий собі привід перевести подих у атмосфері музею. Поки що вже є домовленість з Художнім музеєм, музеєм – садибою Панаса Мирного та музеєм авіації та космонавтики. Поки що у програмі ці три заклади. Можливо, у планах будуть інші. Програма вечорів буде завжди різна, але водночас – завжди цікава. Намагатимемося, аби люди дізнавалися про щось нове, про щось таке, можливо, чого не почуєш під час звичайної традиційної екскурсії, бачили експонати, які перебувають у запасниках, скажімо».

17 березня до уваги полтавців – ще один вечір у Галереї мистецтв. Його тема – історичний танець.

24 березня на нас чекатимуть у музеї Панаса Мирного.

Більше інформації ви зможете дізнатися на сторінці  агенції «Скарбничка мандрів»

Читайте також: Як у Полтаві вшанували жінок

Источник

Новости Украины