Путін «запровадив» воєнний стан на окупованих РФ українських територіях. В ОПУ прокоментували

За інформацією: Суспільне Херсон.

Президент РФ Володимир Путін підписує документ про «приєднання» до РФ територій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей, 30 вересня 2022 року, фото: Getty Images

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про "запровадження воєнного стану" на "приєднаних" до РФ територіях України — самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" та окупованих частин Херсонської та Запорізької областей. Про це Путін заявив у середу, 19 жовтня, пишуть "РИА Новости".

"Нагадаю, що у “Донецькій Народній Республіці”, “Луганській Народній Республіці”, а також Херсонській та Запорізькій областях до їхнього “вступу” до складу Росії діяв режим воєнного стану. І зараз нам необхідно оформити цей режим вже в рамках російського законодавства”, — сказав Путін на засіданні Радбезу РФ 19 жовтня.

Тому він підписав указ “про введення військового положення у цих чотирьох суб'єктах Російської Федерації”.

“Він негайно буде спрямований на затвердження до Ради Федерації", — додав Путін.

Згідно з указом, воєнний стан має бути "запроваджений" з півночі 20 жовтня.

Також Путін запровадив “середній рівень реагування” в окупованому Криму, окупованому Севастополі, а також в прикордонних із Україною територіях РФ. Це Краснодарський край, Бєлгородська, Брянська, Воронезька, Курська та Ростовська області.

Середній рівень реагування передбачає:

  • Тимчасове відселення мешканців у безпечні райони;
  • Обмеження руху транспортних засобів та здійснення їх огляду.
  • Введення та забезпечення особливого режиму в'їзду на територію та виїзду з неї, а також обмеження свободи пересування нею;
  • Посилення охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, охорони військових, важливих державних та спеціальних об'єктів.

Крім того, на "приєднаних" українських територіях Путін "запровадив" так звану "територіальну оборону".

“Крім того, у сьогоднішній ситуації вважаю за необхідне наділити додатковими повноваженнями керівників усіх російських регіонів — відповідний Указ також сьогодні (19 жовтня — ред.) підписано”, — заявив Путін.

Указ Путіна опублікований на сайті Кремля.

Речник Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що закриття кордонів Росії через “запровадження“ на тимчасово окупованих територіях України воєнного стану не планується. Про це інформують “РИА Новости”.

Що кажуть в Офісі президента України

Введення "воєнного стану" на окупованих територіях з боку РФ варто розглядати лише як псевдолегалізацію мародерства та розграбування майна українців перед черговим "перегрупуванням". Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Для України це не змінює нічого: продовжуємо звільнення та деокупацію своїх територій", — додав Подоляк.

Що відомо

  • На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня розпочались, а 27 вересня завершились, псевдореферендуми про приєднання до РФ.
  • На Запоріжжі людей змушували брати участь у псевдореферендумі шантажем та погрозами.
  • В українському МЗС заявили, що фейкові "референдуми" та гібридна мобілізація нічого не змінять для РФ.
  • 30 вересня президент Росії Володимир Путін підписав "укази" про визнання Херсонської та Запорізької областей "незалежними територіями".
  • 5 жовтня президент РФ Володимир Путін затвердив ратифікацію “договорів” про “прийняття” тимчасово окупованих територій України — “ДНР”, “ЛНР”, Запорізької та Херсонської областей — до складу РФ і підписав федеральні конституційні закони про "включення" їх до складу Росії.

Новости Украины