Родина кропивничан скоротила споживання електроенергії майже вполовину. Як заощаджують

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Суспільне Кропивницький

Родина кропивничан Катерина Крива і Вадим Бондаренко за місяць зменшили споживання електроенергії майже вполовину. Як заоощаджують, розповіли Суспільному.

Щоб зменшити навантаження на мережі, яке збільшилось через пошкодження від російських обстрілів, на Кіровоградщині відключають електропостачання. Жителів просять ощадливо використовувати електроенергію та не вмикати одночасно в мережу декілька потужних електроприладів.

Катерина Крива розповіла, щоб заощаджувати, в квартирі зменшили кількість ламп. Електроприлади вимикають одразу після використання. Раніше, цього не робили. І користуються ними рідше. Лампи замінили на енергоощадні.

"Звичайна лампочка відрізняється від енергозберігаючої тим, що має менший термін експлуатації і набагато більше використовує електроенергії за годину".

Говорить, щоб споживати менше електрики, живуть в одній кімнаті. "Зараз ми перейшли в більшу, прохолоднішу, бо її треба підтримувати теплом, і таким чином ми економимо електроенергію по всій квартирі. В нас є четверо котиків, ми їх називаємо чотири батарейки. Які нам дають дуже багато тепла і любові".

Зі слів Вадима Бондаренка, телефон та ноутбук заряджають вночі. "Раніше постійно користувались холодильником, він увесь час був включений. Під час військового стану ми ввімкнули режим економії, мінімальні температури ставимо, щоб він працював".

Катерина Крива підрахувала, за місяць їхня родина обмежила споживання електроенергії на 40%. "Ми вимикали світло, коли виходили з кімнати. Коли були планові відключення, ми заздалегідь вимикали всю електромережу. Також ми користуємось електрикою, яка є енергозберігаючою, розряду А+ і вище".

Нині планують встановити двотарифний лічильник, за яким електрика, спожита вночі, коштує менше.

Зменшення споживання електрики допомагає підтримати енергосистему, яка працює в умовах війни, сказав заступник директора обласної енергопостачальної компанії Олег Соловйов: "Пікове навантаження – це два періоди. Вранці – з 7:00 до 11:00, коли люди збираються на роботу, все вмикається. Вечірні години з 17:00 до 23:00, коли повертаються додому. Найменше жителі регіону користуються електроенергією вночі, єдине, що може працювати в цей час – це електроопалення. Тому оператор систем передачі і просить людей максимально перенести споживання з пікових годин".

Що відомо

Через обстріли російськими військовими об’єктів енергетичної інфраструктури аварійні відключення на Кіровоградщині вводять понад місяць, планові погодинні – з 4 листопада.

Новости Украины