Система «Безпечне місто» у Полтаві: хто обслуговує вуличні камери та чи передаються дані до РФ

За інформацією: Суспільне Полтава.

Камера системи «Безпечне місто», яка розташована у Полтаві. Суспільне Полтава/Суспільне Полтава

Систему відеомоніторингу "Безпечне місто" у Полтаві нині обслуговує балансоутримувач – комунальне підприємство "Міськсвітло". Договір із підрядною організацією "Явір-2000" закінчився, а новий поки не уклали.

Про це Суспільному розповів директор підприємства Руслан Решетило. За його словами, станом на 13 квітня камери у системі працюють.

Хто обслуговуватиме систему "Безпечне місто" у Полтаві

2023-го поточний ремонт і технічне обслуговування системи виконувала приватна фірма "Явір-2000", про це відомо із сайту системи публічних закупівель "Prozorro". За це компанія отримала 3 мільйони гривень.

Камери системи «Безпечне місто». Суспільне Полтава/Суспільне Полтава

На 2024-й на поточний ремонт і технічне обслуговування системи оголосили тендер з очікуваною вартістю у 3 мільйони 700 тисяч гривень. Переможцем в аукціоні знову була компанія "Явір-2000", та торги відмінили. Як вказано на сторінці закупівлі, це через брак фінансування в бюджеті громади.

Нині у комунальному підприємстві "Міськсвітло" оголосили тендер на обслуговування каналів передачі даних системи "Безпечне місто" очікуваною вартістю у понад 1 мільйон 150 тисяч гривень.

"Це канал зв’язку, це солвер. Щоб воно все не відключилось. Обслуговування – це обслуговування, канал зв’язку – це канал зв’язку. У програмі прописано два складники даної програми "Безпечне місто". Канал зв’язку ми маємо забезпечити", – розповів директор підприємства "Міськсвітло" Руслан Решетило.

За його словами, поки обслуговувати систему буде саме комунальне підприємство. Для того, щоб оголосити тендер та укласти договір з підрядником, депутати Полтавської міськради повинні спрямувати гроші. Коли це зроблять, нині невідомо.

Чи безпечна система "Безпечне місто"

Як повідомляв раніше Суспільному Руслан Решетило, необхідно перевірити, чи безпечно використовувати систему з огляду на те, що вона працює на російському програмному забезпеченні "Trassir".

Систему відеомоніторингу «Безпечне місто» у Полтаві нині обслуговує КП «Міськсвітло». Суспільне Полтава/Суспільне Полтава"Коли ця звістка з'явилася в засобах масової інформації, нам на депутатській комісії як балансоутримувачу було надано розпорядження розібратися: чи безпечно, чи небезпечно використовувати даний продукт програмний. Тому нам надано доручення зараз розібратися: чи це дійсно відповідає дійсності і в зв'язку з цим ми написали лист до Державної служби безпеки та захисту інформації", – розповів директор підприємства "Міськсвітло" Руслан Решетило.

На інформаційний запит Суспільного у Держспецзв’язку відповіли:

"До Адміністрації Держспецзв’язку не надходили для реєстрації атестат відповідності комплексній системі захисту інформації інформаційно-комунікаційної системи "Система відеоспостереження "Безпечне місто" та/або експертний висновок на програмне забезпечення "TRASSIR" за результатами державної експертизи у сфері технічного захисту інформації", — йдеться у відповіді.

Директор підприємства "Міськсвітло" Руслан Решетило на це повідомив, що надав доручення канцелярії установи розібратися з цією ситуацією.

При цьому у відповіді на запит зазначили, що станом на травень 2022-го сектори безпеки та оборони України були проінформовані про компанію, яка розробником програмного забезпечення, на якому функціонує "Безпечне місто" у Полтаві.

"Були поінформовані про те, що компанія ТОВ "ТРАССІР УА", яка є вендором однієї з провідних російських розробників у галузі систем відеоспостереження та співпрацює з федеральними міністерствами і службами сектору безпеки РФ (зокрема, у рамках створення системи "Безопасный город"), використовує хости, розміщені на території РФта/або на тимчасово окупованих територіях".Читати ще

Читати ще ВРУ ухвалила закон про мобілізацію: як голосували депутати з Полтавщини

Новости Украины