Спочатку в окупації, тепер під обстрілами. Як живуть люди в Комишанах на Херсонщині

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсонщина, Комишани, подвір’я та пошкоджений обстрілами будинок місцевих жителів, 20 січня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

До початку повномасштабної війни в Комишанському окрузі Херсонської області проживало 11 тисяч людей. Зараз залишилось – сім тисяч. В селищах роботи немає, переважна більшість живуть завдяки гуманітарній допомозі, яку надають міська, обласна військові адміністрації та волонтерські осередки.

Оксана Способ роздає гуманітарну допомогу у Комишанах. Жінка робить це з перших днів окупації попри переслідування з боку російських військових. Вижити в окупації, за її словами, жителі селища допомагали один одному.

"Дівчата пекли пиріжки, чоловіки ловили рибу, приносили та по кілограму чи два роздавали. В когось була яка закрутка. Хто що мав, те й приносили. В день допомогу отримували 300-400 людей", — розповіла місцева волонтерка.

Херсонщина, Комишани, пошкоджена дорога поблизу будинка місцевих жителів, 20 січня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

Староста Комишанського округу Катерина Рогова розповіла, що в селищі є опалення та газопостачання. Залишається проблема тільки з водою. Через те, що російські військові розбомбили свердловини у Чорнобаївці, Комишани під'єднали до старих. Вода в них солона та не придатна для споживання.

"Підписали меморандум з ЮНІСЕФ. Кожен другий тиждень жителі отримують воду в баклажках. На сьогодні вже почалися виплати пенсій, поки з затримкою, бо втрачені відомості. Люди це розуміють та чекають", — каже Рогова.

Місцева вчителька початкових класів Світлана Ужакова говорить, що заняття за українською програмою для своїх учнів, проводила і під час окупації і залишається тут і зараз. Займалася з дітьми у себе вдома. Зараз навчальний процес у селищі призупинили через постійні обстріли.

"Вересень, жовтень і початок листопада, після того, як нас звільнили ми займались. Коли почались обстріли стало занадто небезпечно ходити по селу тоді ми припинили заняття. Поки занять не проводжу, багато дітей виїхали у більш безпечні регіони", — говорить Світлана Ужакова.

Селище під постійними обстрілами російських військових. Через це часто виникають пожежі, розповіла місцева жителька Людмила Павлівна. Жінка пригадує, як разом з сусідами, гасили пожежу в одному із будинків.

"Я носила воду, спочатку у відрах, потім у баклажках. Сусіди одні з помпи, хтось з бочок, інші з крана. Вже потім приїхала пожежна", — каже жінка.

Херсонщина, Комишани, пошкоджений обстрілами будинок місцевих жителів, 20 січня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

В Комишанах, на сьогодні зруйновані 140 приватних будинків, три з них вщент – розповідає Катерина Рогова. Також знищена одна з ферм, банк і банкомат. Для відновлення житла будівельні матеріали люди отримують від обласної та міської військових адміністрацій.

"Додатково створили бригаду з односельців, які погодилися на загальних підставах допомагати відновлювати будинки для одиноких людей, особливо для стареньких, які проживають самі. Чекаємо фінансову допомогу від благодійних фондів, для найбільш пошкоджених будинків", — говорить староста округу.

Не зважаючи на постійні обстріли селища, прихисток тут знайшли херсонці з більш небезпечних районів — Острова та Житлоселища.

Що відомо

  • 19 січня російські війська з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та БПЛА 90 разів обстріляли Херсонщину. Загинула людина, троє — поранені.
  • 19 січня російська армія обстріляла з артилерії один з населених пунктів Бериславського району. 29-річний поліцейський з Миколаївщини Юрій Хижинський загинув на місці. Четверо поліціянтів – отримали поранення.
  • 20 січня російська армія атакувала селище Антонівку та село Новодмитрівку Херсонської області. Поранені двоє людей, серед них підліток.

Новости Украины