Студентів ПТУ залучають до практики у комунальних підприємствах у Полтаві: як це відбувається

За інформацією: Суспільне Полтава.

Суспільне Полтава

У Полтаві студентів професійно-технічних училищ залучають до проходження практики в комунальних підприємствах. Так хочуть наповнити муніципальні установи кваліфікованими робітниками та підвищити конкурентоспроможність підприємств на ринку праці.

Залучати більше учнів професійно-технічних училищ до роботи в комунальних підприємствах ініціювала Полтавська міська рада, розповіла Суспільному секретар Катерина Ямщикова. Таким чином реагують на нестачу кадрів.

"Це можливість показати роботу комунального підприємства, це відповідальність за те, щоб показати її з кращого боку. І, можливо, ми будемо мати майбутнього робітника чи робітницю. Зараз ми боремося за кадри. Це адекватна, швидка підтримка, додаткові руки та ще й суспільно корисна робота", ― каже Катерина Ямщикова.

Учні ПТУ під час навчання. Суспільне Полтава

За її словами, учням профтехучилищ, залежно від результатів їхньої практики, пропонуватимуть працевлаштування на базі підприємств. Так роблять, зокрема, у "Полтававодоканалі", розповіла Суспільному речниця установи Ірина Філоненко:

"Після отримання учнями закладів професійної освіти відповідних дипломів про освіту ми обов’язково пропонуємо їм працевлаштування. Цьогоріч на посадах слюсаря-сантехніка, учня слюсаря з ремонту колісних транспортних засобів, учень електрогазозварника і навіть дублер оператора комп’ютерного набору проходили практику шість учнів державних навчальних закладів".

Учень ПТУ Владислав Рябінченко. Суспільне Полтава

На практику як сантехнік у "Полтававодоканал" у листопаді піде учень професійного училища Владислав Рябінченко. Суспільному він розповів:

"Сказали: "Тобі допоможуть ще краще навчитися, тобі допомагатимуть, нічого складного там не буде". На першому курсі я отримав диплом монтажника гіпсокартонних конструкцій. Зараз на другому курсі я навчаюся, то я впевнений, що я отримаю диплом монтажника санітарно-технічних систем і устаткувань".

Нині більшість студентів проходять практику у приватних підприємствах, розповів директор професійного училища у Полтаві Андрій Горященко.

Заняття у полтавському професійному училищі. Суспільне Полтава

"Це зумовлено різницею в спеціальності, на яку навчається студент. Наприклад, якщо це автослюсар і водій автотранспортних засобів, то значна частина (місць практики ― ред.) ― це СТО, це ФОПи, це самозайняті люди. Також ми співпрацюємо з ФОПами, які на тендерній основі відбудовують школи, дитячі садочки. Досить багато студентів йде на практику саме до цих ФОПів", ― каже директор училища.

Як розповів Андрій Горященко, серед комунальних підприємств зараз найбільший попит є на кухарів, сантехніків, лицювальників-плиточників та монтажників гіпсокартонних виробів.

Новости Украины