Тривога вмикається протягом п’яти секунд. У селах Кіровоградщини встановлюють автосистеми оповіщення

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Суспільне Кропивницький

У селах Кіровоградської області почали встановлювати автоматизовану систему оповіщення. Сигнал тривоги через гучномовець вмикається протягом п'яти секунд. Від початку вторгнення Росії в Україну в області оновили або встановили 90 сирен. Нині їх 200.

У селі Червоний Яр Кропивницького району встановлюють систему оповіщення про повітряну тривогу, яка керується через інтернет. До цього її тут ніколи не було. Григорій Силкін каже, дізнавався про тривогу з телебачення, якщо є електрика: "Раніше було чи в районі Нової Праги, чи Митрофанівки, чутно було сирену звідти. А зараз щось не чутно".

Тепер у селі про тривогу сповіщатимуть гучномовці. Аджамська сільрада встановила три такі системи оповіщення. Витратили 105 тисяч гривень. Це гроші громади. Житель села Віктор Старосадчий говорить, що сирену чують: "Не треба телефон, на два-три кілометри чутно звук".

Заступник начальника облуправління цивільного захисту Костянтин Дружинін говорить, що радіус охоплення території серен при нормальних метеоумовах становить 500 метрів. За його словами, у Кіровоградській області переважно користувались системою оповіщення, якій понад 40 років: "Наш оперативний черговий на пункті управління отримує сигнал телефоном, розсилає на території, там люди чергують на місцях, де встановлені сирени, і їх в ручному режимі вмикають".

Нова система дозволяє автоматизувати процес. Апаратура, яка здійснює запуск сирени, обладнана акумулятором. Заряд дозволятиме працювати протягом доби.

Новости Украины