Вибори в Італії: політолог розповіла, чи зміниться позиція нового уряду щодо війни в Україні та політики ЄС

КИЇВ. 27 вересня. УНН. Перемога на виборах в Італії правоцентристських партій суттєво не вплине на позицію держави щодо війни в Україні. Проте, є ризики того, що посиляться євроскептичні настрої, які зможуть вплинути на єдність в самому Європейському Союзі. Про це в коментарі УНН розповіла політолог Олеся Яхно.

Цитата

«Ці вибори зараз привертають увагу тому, що військова агресія росії проти України – це виклик для усіх держав та інституцій. Адже війна триває в різних форматах і проти Європи, це і енергетична війна, і економічна, адже Європа змушена позбавлятися від співпраці з росією. А Італія – третя економіка ЄС і країна, яка традиційно багато років мала тісні зв’язки з росією не лише в сфері економіки, а й у сфері співпраці політичних сил, інформаційної активності і представленості російських політиків та пропагандистів в італійських ЗМІ. І звичайно, після того, як уряд Маріо Драгі чітко сформулював свою позицію по відношенню до росії, подекуди чіткіше, ніж німецькі та французькі лідери, зараз увага прикута до Італії. Чи будуть там відбуватися зворотні процеси, чи збереже Італія ту лінію, яку проводив експрем’єр-міністр Маріо Драгі», – зазначила Яхно.

Згідно з результатами соцопитувань, майбутня коаліція та уряд будуть найбільш правими ще з часів Муссоліні. Адже ультраправий табір набирає більше ніж 40%, у той час як лівий – близько 26%, що є суттєвою різницею. Також привертає увагу, яким буде склад коаліції.

«Там є три партії. Одна партія – це “Брати Італії”. Джорджія Мелоні після повномасштабного вторгнення перебудувала свою позицію, хоча раніше вона була досить скептичною, а інколи – контраверсійною у своїх заявах. Зараз вона заявила, що буде продовжувати курс Маріо Драгі і підтримуватиме все, що стосується оборонної сфери, санкцій та політики НАТО. Проте, виникає запитання, чи буде цей курс дійсно продовжений. Є дві інші партії, які на словах теж засуджують російське вторгнення, але їхня позиція подекуди неоднозначна. Наприклад, напередодні виборів Сільвіо Берлусконі, чия партія “Вперед, Італіє” теж пройшла, хоч і в найменшому складі, заявив, що путін не хотів війни, його підштовхнули і головна мета вторгнення – просто скинути владу в Україні. Берлусконі не розуміє, чому армія “розповзлася” по всій Україні, а не сконцентрувалась біля Києва. Друга партія – це “Ліга” Маттео Сальвіні, який теж відомий пропутнінськими настроями і свого часу носив футболку із зображенням володимира путіна. У цьому сенсі є побоювання, куди ж буде рухатися коаліція», – розповіла Яхно.

Проте політолог вважає, що не буде кардинального перегляду позиції щодо України. Адже енергетична війна та ядерний шантаж стосуються й Італії у тому числі. Навіть праворадикальна партія наразі не може вийти та заявити, що підтримує росію. Але, як зазначає Яхно, може вплинути на євроскептичні настрої та єдність в самому Європейському Союзі.

«Ультраправорадикальні партії традиційно євроскептичні. Вони виступають за зменшення ролі Брюсселю, за посилення націоналістичних проявів та послаблення рівня інтегрованості в європейські інституції. Через це можуть бути певні ініціативи, які посилять євроскептичні настрої. А це теж наразі важливо, адже Європа потребує єдності і знаходиться в стадії перегляду ряду сфер, зокрема оборонної, енергетичної, міграційної. І країни, які мають найбільшу економіку серед країн ЄС, а це Німеччина, Франція та Італія, традиційно задають тон і, в певній мірі, впливають на прийняття рішення на рівні ЄС загалом», – зазначила політолог.

Італія за Маріо Драгі лише почала перебудовуватися щодо зовнішньополітичної позиції. На рівні парламенту попереднього скликання ініціювалися розслідування щодо інформаційної політики та чому російські пропагандисти мали такий доступ до італійських медіа, давали багато інтерв’ю, навіть після початку російського вторгнення. Через це увага світу прикута до того, чи завершиться ця перебудова, чи закінчиться вже на початковій стадії.

«Ще є один ризик, який може бути вигідний росії – суперечності всередині самої коаліції та її нестабільність. Навіть якщо Джорджія Мелоні буде підтримувати в певній мірі курс Маріо Драгі, є два інших суб’єкти, які можуть поводити себе по-різному і у випадку суперечностей вийти з коаліції. Тоді коаліція розпадеться і можуть бути знову дострокові вибори. Це на певний час може витягнути Італію із зовнішньої позиції та занурити у внутрішні процеси. Це вигідно путіну, тому що будь-які процеси, що замикають країну виключно у власних проблемах, виключають її із проактивної позиції зовні. Для України немає прямої загрози, що новий уряд буде визнавати агресію або різко стане пропутінським. Але те, що може зменшитися динаміка підтримки через зануреність у внутрішні процеси – такий ризик є», – вважає політолог.

Нагадаємо

Джорджія Мелоні може стати першою жінкою-прем’єр-міністром Італії, очолюючи партію «Брати Італії», що набрала найбільше голосів у складі правоцентристської коаліції на недільних виборах.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины