Від 130 до 160 викликів щодня. Як під час війни працює Херсонський обласний терцентр екстреної медичної допомоги

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсон. Автомобілі швидкої допомоги, 28 березня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

На деокупованій території Херсонщини щодня працює до 30 бригад екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Скільки викликів отримують за добу та в яких умовах працюють медики дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Фельдшер бригади екстреної медичної допомоги Віталій Токар розповідає, після того, як російські військові почали обстрілювати Херсон, роботи додалось. Виклики отримують і від людей з мінно-вибуховими травмами. До поранених їдуть, в першу чергу, говорить чоловік.

"Буває по різному, може бути 5-6 за добу, а може і один два тобто по перше нас посилається найближча бригада для надання допомоги, бо при обстрілах можуть бути великі масивні кровотечі і повинна допомога надаватися якомога швидше", — говорить Віталій Токар.

Херсон. Автомобіль швидкої допомоги оснащений обладнанням, 28 березня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Віталій розповідає, викликів пов'язаних із травмами через обстріли мав багато, але серед них один — запам’ятався найбільше.

"Були прильоти на Чайковського, там вулиця є Причальна, прилетіло в двір приватного сектора, старенький дідусь постраждав, він знаходився біля будинку, розірвався снаряд "Града". Були такі касетні снаряди, такі маленькі дротики і дідусь, таких критих травм не було, але цими дротиками він був як друшляк повністю нашпигований. Обстріл продовжувався, тому ми з МНСниками швидко відвезли до лікарні де йому надали подальшу допомогу", — говорить Віталій Токар.

Трапляються і виклики до пацієнтів, які отримали поранення через необережне поводження із мінами та снарядами, каже фельдшер Херсонського обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Віталій Токар.

"Ми їздили в Правдіно. Там чоловік молодий десь років тридцять приніс додому мінно-вибуховий пристрій і вирішив його розібрати турбінкою, він вибухнув йому перебило дві ноги, ми їздили туди в Правдіно, його забрали і привезли в обласну лікарню для подальшого надання допомоги", — каже Віталій Токар.

Херсон. Фельдшер швидкої допомоги показує, як працює бригада швидкої допомоги, 28 березня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

До умов війни та обстрілів поступово звикли, говорить Віталій. Страшно, але все одно комусь потрібно працювати, безстрашних людей не буває.

На деокупованій території Херсонщини щодня працює до 30 бригад екстреної медичної допомоги. Три підстанції через руйнування будівель та відсутність медперсоналу відновити роботу не змогли, розповіла директора Департаменту здоров'я ОДА Тетяна Карчевич. Служба екстреної медичної допомоги забезпечена усім необхідним.

"Тому центр екстреної допомоги достатньо і в повному обсязі забезпечений і обладнанням і машинами швидкої і для госпіталізації і для транспортування і в тому числі для евакуації постраждалих пацієнтів. Хочу сказати, що бригадами швидкої медичної допомоги на сьогодні обслуговується понад 210 населених пунктів із 228 пунктів на території області деокупованій частині", — каже Тетяна Карчевич.

На сьогодні в обласному територіальному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф працює 20 лікарів та 140 середніх медичних працівників, говорить Тетяна Карчевич. Щодня бригади обслуговують від 130 до 160 викликів. Крім того, щодня консультують телефоном до півсотні людей.

Що відомо

  • Російська армія вночі 28 березня обстріляла лікарню у Дніпровському районі Херсона.
  • Армія РФ 27 березня увечері обстріляла Херсон. Снаряди влучили на повір'я школи та у Бузковий парк. На місцях їх влучання утворились вирви.
  • Впродовж 27 березня війська РФ 60 разів з авіації та артилерії обстріляли деокуповану територію області. П’ятеро людей поранені.
  • Російська армія минулої доби на Херсонському та Запорізькому напрямках обстріляла понад три десятки населених пунктів. Зокрема – села Республіканець, Одрадокам’янку, Томарине, Новосілку, Ольгівку, Садове та місто Херсон
  • На Херсонщині російські військові обстріляли Берислав. Троє людей поранені.

Новости Украины