Від початку року на Буковині сталося понад 950 пожеж через спалювання сухостою: яка відповідальність

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Фото ілюстративне. Facebook / Головне управління ДСНС України у Чернівецькій області

З початку 2022 року через спалювання сухої трави в Чернівецькій області сталося 959 пожеж, внаслідок яких одна людина загинула, двоє травмувались.

Про це йдеться на сторінці обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Facebook.

Внаслідок пожеж згоріли 32 будівлі, 18 споруд пошкоджено, додали в ДСНС.

Як можуть покарати за спалювання трави

За спалювання сухої трави штраф складає від 3060 до 6120 гривень. Якщо пожежа трапилась на території природно-заповідного фонду, то від 6120 до 12240 гривень.

Кримінальна відповідальність через пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів складає від 91 800 до 153 тисяч гривень або обмеження чи позбавлення волі від 2 до 5 років.

Якщо під час пожежі загинули люди чи тварини, то санкція статті передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі.

Спалювання сухої трави може прирівнюватись до диверсії й карається позбавленням волі до 15 років. Це пов'язано з тим, що рятувальники витрачають свої потужності на гасіння пожеж від сухої трави, що є неприпустимим в умовах війни, розповіла в коментарі Суспільному юристка центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Тирон.

Чому шкідливо спалювати траву

Однією з найнебезпечніших проблем зі спалюванням сухостою є забруднення повітря. Страждає усе живе: від комах до тварин. Сухе листя є природним добривом для ґрунту, водночас через спалювання виділяються шкідливі речовини та трапляються пожежі. Окрім компостування, листям можна утеплювати на зиму квітники, кущі та дерева, сказала Суспільному доцентка кафедри екології Аліна Жук.

Новости Украины