«Віддали усі свої кімнати», — родина з Вінниччини прихистила переселенців із сімома дітьми

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

Дві родини переселенців із Чугуєва, одна з яких багатодітна — прихистила сім'я Гарників із Вінниччини. Рідні сестри Лілія та Аліна разом із дітьми евакуювалися з Чугуєва Харківщини пів року тому. У старшої дві доньки, а в молодшої Аліни на той момент було 4 дітей. На Спаса у неї народилося іще одне маля. Як усі разом уживаються в одній хаті, розповіли Суспільному.

Лілія та Аліна — обидві військові. Їхні чоловіки теж. Коли почалася повномасштабна війна жінки залишилися вдома з дітьми. Чоловіки — пішли захищати Харківщину від російських загарбників.

"Вирішили зварити дітворі молока і чуємо свист. Вікна затрусилися. Прилетіло по складах, — розповідає Аліна.

Перечекати війну сестри з дітьми вирішили у підвалі багатоповерхівки. Виїздити, коли росіяни атакують з землі, і з повітря, або ще гірше — бути в окупації, каже Аліна, боялися. На той момент жінка була при надії.

"Був пил. Я з дому приносила картон, плівку. На будівництві познаходили піддони. Розкладачку з дому принесла. З дитячих ліжок матраци познімали", — говорить Аліна.

Фото: Суспільне Вінниця

Так прожили місяць. Обстріли не припинялися, тому наважилися на евакуацію.

"Їхали Харківщиною і вже бачила, що там життя немає. А коли заїхали в Дніпро, був шок, там були люди, тролейбуси, трамваї їздили. Я думала, що якщо у нас так, то усюди так. Тиждень були у центрі перебування і потім за нами приїхали барські волонтери. Сказали нас чекають", — говорить Лілія.

З Оленою та Олександром Гарниками сестер познайомили спільні знайомі.

"Ми самі жили, діти дорослі. Помаленьку встали, куди захотіли туди пішли. Дімка подзвонив, каже, мама Альона візьмете мого похресника і його братів і сестер? І так вони у нас з'явилися", — розповідає Олена Гарник.

Фото: Суспільне Вінниця

У спальні дітей, які вже давно живуть не з батьками, заселили переселенців.

"Бавити ніхто не буде, — фраза, яку дядько Cаша одразу сказав. — Он там погріб, там все є. Йдіть беріть". Нагодували нас смачнющим супом з фрикадельками. І пам'ятаю фразу : "Можна ми підемо спати?". Уперше за місяць лягли на дивани. Я пам'ятаю те відчуття, коли ти лежиш і не болить спина, що дитина буде спати в теплі, не закутана", — каже Лілія.

Фото: Суспільне Вінниця

На Спаса у будинку Гарників на одного мешканця стало більше. Аліна народила донечку Вероніку. Це її п'ята дитина.

"Я був у відрядженні. Олена телефонує і каже, що нас уже більше. Віддали усі свої кімнати. Я тут лягаю, а вони всі до мене збігаються і ще б'ються, бо ж усім місця не вистачає. Тепер це наша родина", — каже Олександр Гарник.

Бар для став другою домівкою, кажуть сестри. Тут їхні діти в безпеці. Малеча чекає татусів, Аліна й Ліля — чоловіків із перемогою.

Новости Украины