Використовує як важіль впливу на інші країни: чому важливе введення санкцій проти «росатому»

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Попри захоплення Запорізької АЕС, “росатом” досі залишається однією з домінуючих компаній на світовому енергетичному ринку. Досі продовжується співпраця деяких країн щодо обслуговування російською компанією їхніх атомних електростанцій. росія використовує це як додатковий важіль впливу на ці країни. Про те, чому важливі санкції проти російської атомної енергетики, УНН розповіли політолог Юрій Атанов та економіст Іван Ус.

Цитата

«Суть санкцій полягає в тому, що вони діють як зашморг – повільно, щоразу звужуючись. Що стосується саме ядерної енергетики – то росія поки залишається однією з домінуючих держав на цьому ринку. Навіть незважаючи на грубі порушення правил безпеки та експлуатації Запорізької АЕС, яку вони захопили. В активах «росатому» — компанії, які забезпечують повний цикл виробництва ядерного палива, будують атомні електростанції по всьому світу та обслуговують російські атомні криголами тощо. Відтак, це все приносить дохід, який частково йде на війну», – розповів політолог Юрій Атанов.

Як розповів економіст Іван Ус, росія використовує можливість будівництва АЕС в інших країнах та їх обслуговування як важіль впливу на ці країни. До прикладу, Угорщина проти впровадження санкцій щодо атомної енергетики. Адже це означає заборону співробітництва ЄС із “росатомом”, а отже і обслуговування атомних електростанцій.

«Тут і Туреччину треба згадати. А в липні минулого року “росатом” пообіцяв Єгипту побудувати атомну електростанцію. Країни, у яких побудовані атомні електростанції, змушені звертатися до “росатому” щодо забезпечення їхнього функціонування. Ці країни навряд чи будуть проти росії застосовувати санкції, бо залежні від неї. Припинення такого співробітництва може спричинити проблеми з енергетикою країни», – зазначив Ус

Окрім того, атомна енергетика – це основа російської енергетики, левова частка якої живить російський ВПК.

Якщо будуть введені санкції проти цієї галузі, то насамперед будуть заблоковані рахунки “росатому” та можливість проведення транзакцій. Це ускладнить процес співпраці “росатому” з іншими країнами.

«Окрім того, це технології та програмне забезпечення, адже атомна енергетика — складна сфера. росія не виробляє програмне забезпечення, вона його лише купує. У разі введення санкцій може виникнути заборона софтовим компаніям, які виробляють програмне забезпечення, оновлювати вже поставлені для “росатому” програми. Через це, гіпотетично, виникне проблема в енергетиці. Я не думаю, що вона настільки автономна, враховуючи суцільну компʼютеризацію, яка відбулася в росії, а своїх програм вони не мають. росія заробляла виключно гроші на нафті та газу, а все інше купувала», – розповів Ус.

Нагадаємо

Раніше Президент Володимир Зеленський закликав партнерів запровадити санкції проти “росатома” та його керівництва за ядерний шантаж росії та незаконні дії щодо працівників Запорізької АЕС.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины